Awokado zawiera prawie 20 witamin i minerałów, w tym potas (który pomaga kontrolować ciśnienie krwi), luteinę (która jest dobra dla oczu) i kwas foliowy (co jest kluczowe dla naprawy komórek i podczas ciąży).
Owoc ten jest dobrym źródłem witamin z grupy B, które pomagają zwalczyć choroby i infekcje. zawiera również witaminy C i E oraz naturalne substancje chemiczne roślinne, które mogą pomóc w zapobieganiu nowotworom.
Awokado ma niską zawartość cukru i jest bogate w tłuszcz, ale jest to jednonienasycony tłuszcz, który jest "dobrym" tłuszczem pomagającym obniżyć poziom złego cholesterolu, o ile je się je z umiarem.
Awokado może działać jako "wzmacniacz składników odżywczych", umożliwiając organizmowi wchłonięcie większej ilości rozpuszczalnych w tłuszczach składników odżywczych, takich jak witaminy A, D, E i K, w żywności spożywanej.
Awokado ma dużo kalorii, zalecany rozmiar porcji jest mniejszy niż można się spodziewać: 1/5 średniej awokado zawiera ok. 50 kalorii.
Kalorie (wartość energetyczna) |
169 kcal / 696 kJ |
|
Białko |
2,00 |
|
Węglowodany |
||
Ogółem |
7.4g |
|
Przyswajalne |
4.1g |
|
Glukoza |
0.2g |
Jest źródłem energii, pokarmem dla mózgu, bierze udział w tworzeniu białek i tłuszczów. |
Fruktoza |
0.2g |
Cukier występujący naturalnie w owocach, warzywach i miodzie. |
Sacharoza |
0.1g |
Cukier prosty pozyskiwany z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych - naturalnie sacharoza występuje w warzywach i owocach oraz produktach zbożowych. |
Błonnik pokarmowy |
3.3g |
Reguluje pracę jelit, stabilizuje poziom glukozy we krwi, sprzyja uczuciu sytości. |
Witaminy |
||
Witamina A |
7µg |
Zapewnia zdrowie skóry, wzmacnia wzrok i uklad odpornościowy, reguluje procesy tworzenia nowych komórek. |
Witamina C |
8mg |
Wzmacniają odporność organizmu, bierze udział w procesie tworzenia kolagenu (odpowiada min. za elastyczność skóry), obniża poziom cholesterolu we krwi. |
Witamina E |
1.3mg |
Neutralizuje działanie wolnych rodników, wzmacnia układ odpornościowy, obniża poziom złego cholesterolu. |
Foliany |
62µg |
Uczestniczą we właściwym funkcjonowaniu układu krwiotwórczego, zapobiegają stanom depresyjnym. |
Tiamina (wit. B1) |
0.11mg |
Uczestniczy w przemianie białek, tłuszczy i węglowodanów w energię, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego. |
Ryboflawina (wit. B2) |
0.12mg |
Uczestniczy w przemianie białek, tłuszczy i węglowodanów w energię, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. |
Niacyna (wit. B3) |
1.9mg |
Reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi, poprawia ukrwienie skóry, wpływa pozytywnie na układ nerwowy. |
Witamina B6 |
0.28mg |
Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, bierze udział w metabolizmie białek i procesie spalania tłuszczy. |
Minerały |
||
Sód |
10mg |
Reguluje gospodarkę wodną w organizmie, bierze udział w skurczach mięśni, podnosi ciśnienie krwi. |
Potas |
600mg |
Utrzymuje równowagę elektrolitową organizmu, wspomaga trawienie, bierze udział w skurczach mięśni. |
Wapń |
11mg |
Wchodzi w skład kości i zębów, bierze udział w skurczu mięśni i krzepnięciu krwi. |
Żelazo |
1mg |
Składnik hemoglobiny, uczestniczy w transporcie tlenu do mięśni. |
Magnez |
39mg |
Wspomaga trawienie białek, tłuszczy i węglowodanów, wpływa korzystnie na układ nerwowy oraz krzepliwość krwi, wzmacnia układ odpornościowy. |
Fosfor |
41mg |
Wchodzi w skład błon komórkowych, a także kości i zębów, wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego i krwionośnego. |
Jod |
2µg |
Jest niezbędny do wytwarzania hormonów tarczycy. |
Mangan |
0.19mg |
Bierze udział w spalaniu tłuszczy i metabolizmie glukozy, wspomaga prawidłowe funkcje układu nerwowego. |
Miedź |
0.18mg |
Wspomaga wchłanianie żelaza, bierze udział w wytwarzaniu kolagenu. |
Cynk |
0.40mg |
Wspomaga przemianę materii, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. |
Tłuszcze i kwasy tłuszczowe |
||
Ogółem |
14,64g |
|
Tłuszcze Nasycone |
1.8g |
Spożywane w nadmiarze zwiększają poziom złego cholesterolu we krwi i promują odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie. |
Tłuszcze Jedno-nienasycone |
11.51g |
Obniżają poziom złego cholesterolu LDL, równocześnie podwyższając poziom tego dobrego HDL, jest bogatym źródłem witaminy E. |
Tłuszcze wielonienasycone |
1.33g |
Obniżają poziom złego cholesterolu, są bogatym źródłem witaminy E, lecz ulegają łatwo utlenieniu tworząc niekorzystne wolne rodniki (szczególnie np. podczas smażenia) |
Źródło danych tabeli:
Tabele składu i wartości odżywczej żywności Autor: Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow Wydawnictwo Lekarskie PZWL Rok wydania: 2017
|
Awokado dla naszych potrzeb najlepiej kupować dojrzałe,
niestety ze względu iż jest ono w naszym kraju importowane ciężko natrafić na owoce spełniające nasze oczekiwania.
Przeważnie możemy zakupić tylko twarde niedojrzałe owoce które musimy przechować aż dojrzeją, czyli nabiorą kremowego zabarwienia i miękkiej konsystencji miąższu o orzechowym, lekko mdłym posmaku.
Oto kilka propozycji potraw zawierających ten uważany za jeden z najzdrowszych owoców świata:
Poradnia dietetyczna
Smak Motywacji
Dietetyczne konsultacje online - Bez wychodzenia z domu
Tutaj także spotkasz dietetyka Smaku Motywacji
Na skróty
Dietetyczne konsultacje online