Czekoladowe, lecz bez mąki bezglutenowe ciasto z fasoli

 

Przepis na zdrowe, słodkie ciasto to bezglutenowy murzynek!

Słodkie - chociaż nie ma w nim ani grama cukru, wysokie – chociaż nie ma w nim ani grama mąki, bogate w białko – bo w składzie zawiera fasolę, a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu.

Niech nie zmyli Was fasola, która znajduje się w składzie, ponieważ jest W OGÓLE niewyczuwalna!

Swoją drogą to idealny pomysł na przekąskę również dla dzieci.

Do osłodzenia ciasta użyłam erytrytolu, czyli słodzika, który jest w 75% tak samo słodki, jak cukier, a jego indeks glikemiczny wynosi 0!

Co więcej, 100g erytrytolu to 0 kcal, podczas gdy 100 g białego cukru to 400 kalorii!

Chyba już dłużej nie muszę Was namawiać do skończenia z cukrem...

 

____________________________

 

Składniki:

(Miary domowe podane w przybliżeniu)

 

•  Banan 

  250g

    2 x sztuka

•  Fasola czerwona kons.

  240g

    1,5 x szklanka

•  Jajo kurze (L)

  112g

    2 x sztuka

•  Erytrytol

     40g

    4 x łyżka

•  Olej kokosowy

     25g

    4 x łyżka

•  Kakao

     20g

    2 x łyżka

•  Wiórki kokosowe

     10g

    1,5 x łyżka

•  Proszek do pieczenia

        4g

    1 x  łyżeczka

 

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Fasolę dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą.
  2. Do miski wbij jaja, dodaj fasolę, rozgniecione widelcem banany, olej kokosowy i proszek do pieczenia.
  3. Dodaj erytrytol, w zależności od tego, jak słodkie ciasto chcesz uzyskać.
  4. Całość zblenduj z wiórkami kokosowymi.
  5. Opcjonalnie, jeżeli posiadasz -możesz dodać białko czekoladowe 30g. lub zwykły budyń czekoladowy.
  6. Wszystkie składniki BARDZO dokładnie połącz ze sobą za pomocą blendera.
  7. Wyłóż masę do keksówki i piecz przez około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

 

Jeżeli masz ochotę, przygotuj polewę:

W garnku rozpuść olej kokosowy (około 1 łyżka), dodaj słodzik, kakao (około 1,2 łyżki) i odrobinę mleka (około 3 łyżki) – całość gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia.

Po wyjęciu z piekarnika polej ciasto przygotowaną polewą.

 

 

Smacznego!

 

Murzynek z fasoli bez użycia mąki

 

Przepis na pyszne bezglutenowe ciasto z fasoli

 

 

Jedna porcja (ok. 1/10 całego ciasta, bez polewy) zawiera:


Energia

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

Błonnik

                               

                                

                               

                               

                                

104,5kcal

10,5g

4,1g

12,3g

2,8g

 


 

 

Inne propozycje potraw w diecie bezglutenowej

 

Przepis na bezglutenowe babeczki sernikowe    Przepis na ryżowy makaron z tofu    Przepis na sałatkę z grillowanych warzyw

 

 

05 kwietnia 2020
Przepis na fit ciasto z fasoli bez glutenu

Bezglutenowe ciasto z fasoli

Motywator SM       

Fit przepisy           

Poradnik              

Blog                   

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia

Smak Motywacji

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia

Smak Motywacji

Dietetyk             

mgr  Klaudia Koczwara

793-046-240

Dietetyk@smakmotywacji.pl

Oferta planów żywieniowych

>   Dla aktywnych fizycznie

>   Dla osób z nadwagą i otyłych

>   Dla kobiet w ciąży

>   Dla matek karmiących piersią

>   Dla seniorów

>   Dla dzieci i młodzieży

>   Dla osób borykających się z chorobami

>   Dla chcących żyć zdrowo

>   Wywiad żywieniowy

>   Promocja

>   Regulamin

>   Blog dietetyczny

>   Motywator SM

>   Fit przepisy

>   Poradnik

>   Cennik

>   Kontakt z dietetykiem

Dietetyczne konsultacje online - Bez wychodzenia z domu

Tutaj także spotkasz dietetyka Smaku Motywacji

Na skróty

>   Komentarze i opinie

Dietetyczne konsultacje online

Logo poradni dietetycznej online - Łódź