Indywidualne diety online
Przepis na zdrowe, słodkie ciasto to bezglutenowy murzynek!
Słodkie - chociaż nie ma w nim ani grama cukru, wysokie – chociaż nie ma w nim ani grama mąki, bogate w białko – bo w składzie zawiera fasolę, a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu.
Niech nie zmyli Was fasola, która znajduje się w składzie, ponieważ jest W OGÓLE niewyczuwalna!
Swoją drogą to idealny pomysł na przekąskę również dla dzieci.
Do osłodzenia ciasta użyłam erytrytolu, czyli słodzika, który jest w 75% tak samo słodki, jak cukier, a jego indeks glikemiczny wynosi 0!
Co więcej, 100g erytrytolu to 0 kcal, podczas gdy 100 g białego cukru to 400 kalorii!
Chyba już dłużej nie muszę Was namawiać do skończenia z cukrem...
____________________________
(Miary domowe podane w przybliżeniu)
|
W garnku rozpuść olej kokosowy (około 1 łyżka), dodaj słodzik, kakao (około 1,2 łyżki) i odrobinę mleka (około 3 łyżki) – całość gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia.
Po wyjęciu z piekarnika polej ciasto przygotowaną polewą.
Smacznego!
Energia |
Białko |
Tłuszcze |
Węglowodany |
Błonnik |
|
|
|
|
|
104,5kcal |
10,5g |
4,1g |
12,3g |
2,8g |
diety dla aktywnych fizycznie
diety w nadwadze
diety dla kobiety w ciąży
diety dla matki karmiącej piersią
diety dla dzieci i młodzieży
diety przy nadciśnieniu