Smak Motywacji

Dietetyk             

mgr  Klaudia Koczwara

793-046-240

Dietetyk@smakmotywacji.pl

>   Oferta planów żywieniowych

>   Dla aktywnych fizycznie

>   Dla osób z nadwagą i otyłych

>   Dla kobiet w ciąży

>   Dla matek karmiących piersią

>   Dla seniorów

>   Dla dzieci i młodzieży

>   Dla osób borykających się z chorobami

>   Dla chcących żyć zdrowo

>   Wywiad żywieniowy

>   Promocja

>   Regulamin

>   Blog dietetyczny

>   Motywator SM

>   Fit przepisy

>   Poradnik

>   Cennik

>   Kontakt z dietetykiem

Indywidualne diety online

>   Komentarze i opinie

Logo dietetyka online - Łódź

Fit ciasto szpinakowe

 

Co sądzicie o ciastach warzywnych?

Zielone szpinakowe, przekładane serkiem śmietankowym i skyrem.

Ty decydujesz jak słodkie ma być ciasto - w zależności od ilości użytego słodzika.

Zdrowe słodycze, bez dodatku cukru - idealne na diecie.

Możesz dodać ulubione owoce (w tym przypadku mrożone truskawki) i cieszyć się słodką chwilą.

 

____________________________

 

Składniki:

(Miary domowe podane w przybliżeniu)

 

Skyr naturalny

      300g

    2 x opk.

Mąka pszenna 

      280g

    2 x szklanka

Twaróg naturalny

      200g

    odważyć

Szpinak mrożony

      200g

    1 x szklanka

Mleko 2%

   240ml

    1 x szklanka

Jajo kurze

      120g

    2 x sztuka

Słodzik

      100g

    odważyć

Olej rzepakowy

        15g

    1,5 x łyżka

Miód naturalny

        10g

    1 x łyżeczka

Żelatyna

        10g

    2,5 x łyżeczka

Soda oczyszczona

          4g

    1 x łyżeczka

Proszek do piecz.

          4g

    1 x łyżeczka

 

 

Sposób przygotowania:

 

Spód ciasta:

  1. Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj razem z sodą i proszkiem do pieczenia.
  2. Jaja ubij razem ze słodzikiem (dodawaj go stopniowo), następnie dodawaj stopniowo mleko i wymieszane suche składniki.
  3. Dokładnie odciśnij wodę ze szpinaku po rozmrożeniu i zmiksuj go z olejem.
  4. Masę szpinakową wymieszaj z przygotowaną wcześniej masą, możesz dodać aromat migdałowy.
  5. Ciasto wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około godzinę w 180 stopniach.

 

Masa:

  1. Skyr naturalny zmiksuj razem z twarogiem i miodem na puszystą masę.
  2. Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach wrzątku i wymieszaj z wcześniej przygotowaną masą.

 

Gdy ciasto się upiecze, wystaw je do przestygnięcia i przedziel na pół.

Warstwy ciasta przełóż przygotowaną masą, udekoruj np. truskawkami i wstaw do lodówki.

 

Smacznego!

 

Dietetyczne ciasto szpinakowe

 

Porcja dietetycznego ciasta szpinakowego

 

 

Jedna porcja (ok. 1/12 całej potrawy) zawiera:


Energia

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

Błonnik

                               

                                

                               

                               

                                

182,9kcal

10,3g

3,6g

30,5g

1,2g

 


 

Ciasto szpinakowe można bez zastrzeżeń wykorzystać w jadłospisie:

 

  • diety dla aktywnych fizycznie

  • diety w nadwadze

  • diety dla kobiety w ciąży

  • diety dla matki karmiącej piersią

  • diety dla osób starszych

  • diety dla dzieci i młodzieży

  • diety w cukrzycy

 

Ciasto szpinakowe w diecie osoby aktywnej fizycznie    Ciasto szpinakowe w diecie dla osoby z nadwagą lub otyłej    Ciasto szpinakowe w diecie dla kobiety w ciąży    Ciasto szpinakowe w diecie dla matki karmiącej piersią    Ciasto szpinakowe w diecie dla seniorów    Ciasto szpinakowe w diecie dla dzieci i młodzieży    Ciasto szpinakowe w diecie dla cukrzyków

 


 

 

Skyr naturalny jest także podstawą tej potrawy

 

Przepis na sernik na zimno ze skyru naturalnego

 

 

 

 

Pozostałe dietetyczne potrawy na fit posiłki

 

02 czerwca 2019
Fit ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe

Motywator SM       

Fit przepisy           

Poradnik              

Blog                   

Dietetyk poleca zdrowe owoce i warzywa

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia

Smak Motywacji

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia