Indywidualne diety online
Dieta
w ciąży
Dieta
redukcyjna
Dieta dla
aktywnych
Zdrowa
dieta
Dieta
lecznicza
Dieta dla
dzieci
Dieta dla
seniorów
Dieta
karmiącej
piersią
Tutaj możesz pobrać załącznik zawierający jednodniowy jadłospis przedstawionych propozycji posiłków diety przy nadciśnieniu tętniczym.
Jadłospis zawiera skład posiłków, sposób ich przygotowania, wartości odżywcze oraz listę produktów potrzebnych do realizacji proponowanych dań
śniadanie
Hummus z awokado
2 śniadanie
Koktajl espresso z czekoladą
Obiad
Makaron tagliatelle z krewetkami
Podwieczorek
Sałatka grecka
Kolacja
Tortilla a'la kanapka
Słowem wstępu, czym właściwie jest ciśnienie tętnicze krwi? Wyobraź sobie, że Twoje tętnice to droga, przez którą pompowana z serca krew rozprzestrzenia się po całym organizmie, rozprowadzając tlen do wszystkich komórek naszego organizmu. Moc, z jaką krew napiera na ściany naszych naczyń krwionośnych to właśnie ciśnienie krwi. Siła ta zależy nie tylko od tego, z jaką mocą serce wyrzuca krew do naszych naczyń, ale również od ich elastyczności oraz średnicy. Zdrowe tętnice są elastyczne, a tym samym mogą bez problemu rozciągać się i transportować odpowiednie ilości utlenowanej krwi!
Ciśnieniomierz jest urządzeniem niezbędnym, nie tylko dla osób w podeszłym wieku! Regularne mierzenie ciśnienia tętniczego krwi może być pomocne we wczesnym diagnozowaniu chorób serca! Jak należy prawidłowo odczytywać wyniki z ciśnieniomierza? Po wykonaniu pomiaru na ekranie urządzenia widnieją dwie liczby, gdzie pierwsza (ciśnienie skurczowe) wskazuje na siłę, z jaką serce pompuje krew do naszych tętnic. Z kolej druga liczba to ciśnienie rozkurczowe, czyli ciśnienie panujące, gdy serce rozkurcza się i napełnia krwią.
Prawidłowa wartość ciśnienia tętniczego wynosi <140/90 mm Hg. Jeśli ciśnienie skurczowe wynosi 140 mm Hg lub więcej albo ciśnienie rozkurczowe jest równe 90 mm Hg, lub wyższe, mamy do czynienia z nadciśnieniem tętniczym.
Rozwijające się nadciśnienie tętnicze w początkowej fazie może nie wykazywać żadnych niepokojących nas objawów, skutkiem czego nieleczone może doprowadzić do groźnych powikłań ze strony układu sercowo-naczyniowego!
Nadciśnienie tętnicze, tak jak i większość chorób cywilizacyjnych, może powstać na skutek działania czynników, modyfikowalnych, ale i takich, na które wpływu nie mamy.
Z kolei istnieje również szereg czynników, na które w codziennym życiu możemy mieć wpływ, a tym samym zapobiegać powstawaniu licznych chorób!!
Aktywność fizyczna! – pierwszy i najważniejszy czynnik, na równi z odpowiednio dobraną dietą! Regularna aktywność ma zbawienny wpływ na nasze serce, a tym samym może zapobiegać rozwojowi m.in. nadciśnienia tętniczego.
Odpowiednia dieta – dostarczanie do naszego organizmu odpowiednich ilości energii, witamin, a także składników odżywczych to podstawa utrzymania pełnego zdrowia! Więcej o wpływie diety na wartości ciśnienia tętniczego opowiem w kolejnym akapicie!
Utrzymanie odpowiedniej masy ciała – nadwaga i otyłość są kluczowym powodem rozwoju wszelkich chorób dieto zależnych, w tym również nadciśnienia tętniczego.
Używki – nadmierne spożycie alkoholu oraz palenie tytoniu może przyczyniać się do uszkodzenia naczyń krwionośnych, a tym samym wzrostu ciśnienia krwi.
Odpowiednio dobrana dieta przy nadciśnieniu tętniczym to jeden z głównych sposobów, aby zapobiegać, jak i leczyć. Na co zwrócić uwagę w diecie chorego na nadciśnienie tętnicze?
U pacjentów z nadciśnieniem tętniczym zaleca się ograniczenie podaży soli kuchennej w diecie. Rekomendowane spożycie chlorku sodu dla osób dorosłych wynosi poniżej 5 g na dobę – co stanowi około 1 łyżeczkę soli dziennie. Jednak w naszej codziennej diecie podaż soli kuchennej jest znacznie wyższa, ze względu na dodawanie jej do dań podczas gotowania, jak i znaczne ilości ukryte w produktach spożywczych.
Dieta DASH oraz dieta śródziemnomorska, które opierają się w głównej mierze na świeżych, jak i nieprzetworzonych produktach. Podstawę jadłospisu stanowią świeże warzywa i owoce, chudy nabiał, zdrowe tłuszcze oraz liczne zioła i przyprawy, które pozwolą nam zastąpić w diecie sól kuchenną, a tym samym obniżyć jej zawartość do minimum. Kluczowym punktem będzie wyeliminowanie z diety czerwonego mięsa, ale także gotowych dań typu fast food, chipsów, słonych paluszków, czyli ogólnie mówiąc jedzenia przetworzonego. Stawiamy na złożone węglowodany, bogate w błonnik pokarmowy sprzyjający obniżaniu cholesterolu! Zdrowe tłuszcze to podstawa jadłospisu! Gdzie ich szukać? Ryby i owoce morza, które obfitują w kwasy omega 3, ale także zdrowe kwasy tłuszczowe znajdujące się w orzechach, oliwie z oliwek czy awokado sprzyjają obniżaniu ciśnienia krwi. Istotna jest również odpowiednia podaż składników mineralnych takich jak potas, wapń oraz magnez. Dieta przy nadciśnieniu tętniczym powinna być oparta na zasadach diety DASH, diety śródziemnomorskiej oraz wegetariańskiej, które są bogate w składniki niezbędne do zapobiegania rozwojowi chorób układu krążenia.
Nadciśnienie tętnicze to jedna z najczęściej występujących chorób w krajach wysoko rozwiniętych - w związku z czym można nazwać ją chorobą cywilizacyjną! Czym jest nadciśnienie tętnicze? Jakie są jego objawy, a co najważniejsze jak zapobiegać jego rozwojowi? Na wszystkie te pytania postaram się odpowiedzieć poniżej, a wiedza ta będzie kluczowa w zrozumieniu, jak ważne jest odpowiednie żywienie w tej jednostce chorobowej!