Smak Motywacji

Dietetyk             

mgr  Klaudia Koczwara

793-046-240

Dietetyk@smakmotywacji.pl

>   Oferta planów żywieniowych

>   Dla aktywnych fizycznie

>   Dla osób z nadwagą i otyłych

>   Dla kobiet w ciąży

>   Dla matek karmiących piersią

>   Dla seniorów

>   Dla dzieci i młodzieży

>   Dla osób borykających się z chorobami

>   Dla chcących żyć zdrowo

>   Wywiad żywieniowy

>   Promocja

>   Regulamin

>   Blog dietetyczny

>   Motywator SM

>   Fit przepisy

>   Poradnik

>   Cennik

>   Kontakt z dietetykiem

Indywidualne diety online

>   Komentarze i opinie

Logo dietetyka online - Łódź

 

 

Dieta

w ciąży

 

 

 

 

Dieta

redukcyjna

 

 

 

 

Dieta dla

aktywnych

 

 

 

 

Zdrowa

dieta

 

 

 

 

Dieta

lecznicza

 

 

 

 

Dieta dla

dzieci

 

 

 

 

Dieta dla

seniorów

 

 

 

 

Dieta

karmiącej

piersią

 

 

Cennik         

Pobierz przykładowy jednodniowy jadłospis diety dla osoby chorej na cukrzycę

 

Tutaj możesz pobrać załącznik zawierający jednodniowy jadłospis przedstawionych propozycji posiłków diety przy cukrzycy.

 

Jadłospis zawiera skład posiłków, sposób ich przygotowania, wartości odżywcze oraz listę produktów potrzebnych do realizacji proponowanych dań

Jadłospis          

 

Jednodniowy jadłospis dla osoby chorej na cukrzycę

 

 

 

Przepis na śniadanie dla osoby chorej na cukrzycę

 

 

 

 

śniadanie

Owsianka z musem truskawkowym

Dokładny przepis

 

 

 

 

 

Przepis na drugie śniadanie dla osoby chorującej na cukrzycę

 

 

 

 

2 śniadanie

Kanapki z pastą z soczewicy

Dokładny przepis

 

 

 

 

 

Przepis na obiad dla osoby chorującej na cukrzycę

 

 

 

Obiad

Meksykańskie chili con carne

Dokładny przepis

 

 

 

 

 

 

Przepis na podwieczorek dla osoby chorującej na cukrzycę

 

 

 

 

Podwieczorek

Koktajl z nasionami chia

 

 

 

 

 

 

 

Przepis na kolcję dla osoby chorej na cukrzycę

 

 

 

 

Kolacja

Sałatka z fasolą szparagową i tuńczykiem

 

 

 

 

Cukrzyca typu 1

Cukrzyca typu 1 to późno ujawniająca się cukrzyca o podłożu autoimmunologicznym. Przejawia się ona na skutek zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego. Układ ten na skutek dysfunkcji zaczyna produkować przeciwciała, systematycznie niszczące komórki beta trzustki. Komórki te odpowiedzialne są za produkcję insuliny, skutkiem czego zaburzona zostaje gospodarka węglowodanowa. Jednymi z objaw wskazującymi na wystąpienie cukrzycy typu 1 mogą być: utrata wagi, wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, senność, a także pojawianie się zmian skórnych.

 

Cukrzyca typu 2

Cukrzyca typu 2 pojawia się głównie w odpowiedzi na długotrwałe zaniedbanie swojego zdrowa i prowadzenie niezdrowego trybu życia, jest to choroba cywilizacyjna, niebędąca zależną od insuliny. Cukrzyca typu 2 to choroba powstająca na skutek czynników modyfikowalnych, czyli tych, które są zależne od nas samych! Na skutek nadmiernej masy ciała, otyłości brzusznej, czy zbyt niskiej aktywności fizyczne tkanki stają się coraz bardziej oporne na insulinę, co w konsekwencji prowadzi do rozwoju cukrzycy. W tym przypadku objawy mogą być utajone, a potwierdzenie występowania hiperglikemii można wykazać poprzez systematyczne badania kontrolne (glikemia na czczo, test doustnego obciążenia glukozą).

 

Dlaczego leczymy cukrzycę?

Podstawowym celem stosowania terapii jest przede wszystkim zapobieganie rozwojowi powikłań cukrzycy i wyrównanie gospodarki węglowodanowej. W zależności od rodzaju cukrzycy stosowane są odmienne sposoby leczenia. Terapia cukrzycy typu 1 polega na dostarczaniu do organizmu insuliny, której komórki nie są w stanie same wyprodukować. Leczenie cukrzycy typu 2 to w głównym stopniu zmiana stylu życia, czyli leczenie dietetyczne i aktywność fizyczna, na skutek czego, tkanki powoli odzyskują wrażliwość na insulinę.

 

 

Dieta przy cukrzycy, czyli jadłospis dla cukrzyka

Co powinna jeść osoba chora na cukrzycę, czyli dieta przy cukrzycy

Współczesna dieta przy cukrzycy to dieta zbilansowana, mająca na celu utrzymanie odpowiedniego stężenia glukozy oraz lipidów we krwi. Chorzy na cukrzycę powinni być w pierwszej kolejności zobligowani do kontrolowania swojej masy ciała, ilości przyjmowanych węglowodanów i regularnego badania poziomu glukozy we krwi. Utrata wagi, odpowiednio dobrane produkty spożywcze i samodyscyplina, pozwolą uwrażliwić komórki na insulinę, a tym samym ochronią nas przed licznymi powikłaniami tej choroby, dotyczącymi w głównej mierze układu nerwowego oraz sercowego.

 

W diecie osób z cukrzycą kluczową rolę odgrywają odpowiednio zbilansowane posiłki, zawierające wszystkie niezbędne makroelementy. Szczególną uwagę należy zwrócić na indeks glikemiczny poszczególnych produktów oraz ładunek glikemiczny spożytych posiłków.

 

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny to jedno z najważniejszych pojęć w diecie cukrzyka! Wskazuje on na szybkość wzrostu poziomu glukozy we krwi w ciągu 120 min po spożyciu konkretnego produktu. Im wyższa wartość indeksu glikemicznego danej żywności, tym wyższy poziom glukozy we krwi po jej zjedzeniu. Na opisaną wartość wpływ ma wiele czynników, rozpoczynając od stopnia przetworzenia składników, zawartość błonnika pokarmowego, czy rodzaj obróbki kulinarnej, jakiej dany produkt został poddany. Przykładowo produkty pełnoziarniste mają o wiele niższy IG od produktów wykonanych z mąki pszennej, czyli tej z pełnego przemiału.

 

Produkty spożywcze dzielimy na te o:

• niskim (< 55),

• średnim (55-70),

• wysokim (> 70) indeksie glikemicznym.

 

Jadłospis dla cukrzyka

Jadłospis dla chorego na cukrzycę musi być skomponowany świadomie, produkty zawarte w planie żywieniowym muszą być jak najmniej przetworzone, należy wybierać „dobre” węglowodany o niskim lub średnim IG, z wystrzeganiem się cukrów prostych oraz szkodliwych cukrów dodanych do żywności. Podsumowując, posiłki w diecie dla cukrzyka powinny być mądrze i przemyślanie skomponowane, należy zadbać o wystarczającą podaż błonnika pokarmowego, dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości białek, tłuszczów, jak i węglowodanów. Istotną rolę pełni to, w jaki sposób przygotujemy danie, czy poddamy je obróbce termicznej, jakiego rodzaju i w jakiej ilości produkty ze sobą połączymy. Dobrze dobrana dieta przy cukrzycy z całą pewnością pozwoli znormalizować poziom glukozy we krwi, skutecznie wpłynie na zahamowanie powstawania powikłań hiperglikemii, a co najważniejsze poprawi nasze samopoczucie.

Prawidłowe żywienie osoby chorej na cukrzycę

Cukrzyca jest jedną z chorób metabolicznych, która objawia się stałą hiperglikemią powiązaną z zaburzeniami wydzielania insuliny. Spośród typów cukrzycy należy wyróżnić cukrzycę typu 1 – insulinozależną oraz cukrzycę typu 2 – nieinsulinozależną, różnią się one od siebie zarówno przyczyną powstawania, sposobem leczenia, jak i objawami.

Dieta przy cukrzycy

Dietetyk poleca zdrowe owoce i warzywa

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia

Smak Motywacji

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia