Indywidualne diety online
Dieta
w ciąży
Dieta
redukcyjna
Dieta dla
aktywnych
Zdrowa
dieta
Dieta
lecznicza
Dieta dla
dzieci
Dieta dla
seniorów
Dieta
karmiącej
piersią
Tutaj możesz pobrać załącznik zawierający jednodniowy jadłospis przedstawionych propozycji posiłków diety przy cukrzycy.
Jadłospis zawiera skład posiłków, sposób ich przygotowania, wartości odżywcze oraz listę produktów potrzebnych do realizacji proponowanych dań
śniadanie
Owsianka z musem truskawkowym
2 śniadanie
Kanapki z pastą z soczewicy
Obiad
Meksykańskie chili con carne
Podwieczorek
Koktajl z nasionami chia
Kolacja
Sałatka z fasolą szparagową i tuńczykiem
Cukrzyca typu 1 to późno ujawniająca się cukrzyca o podłożu autoimmunologicznym. Przejawia się ona na skutek zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego. Układ ten na skutek dysfunkcji zaczyna produkować przeciwciała, systematycznie niszczące komórki beta trzustki. Komórki te odpowiedzialne są za produkcję insuliny, skutkiem czego zaburzona zostaje gospodarka węglowodanowa. Jednymi z objaw wskazującymi na wystąpienie cukrzycy typu 1 mogą być: utrata wagi, wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, senność, a także pojawianie się zmian skórnych.
Cukrzyca typu 2 pojawia się głównie w odpowiedzi na długotrwałe zaniedbanie swojego zdrowa i prowadzenie niezdrowego trybu życia, jest to choroba cywilizacyjna, niebędąca zależną od insuliny. Cukrzyca typu 2 to choroba powstająca na skutek czynników modyfikowalnych, czyli tych, które są zależne od nas samych! Na skutek nadmiernej masy ciała, otyłości brzusznej, czy zbyt niskiej aktywności fizyczne tkanki stają się coraz bardziej oporne na insulinę, co w konsekwencji prowadzi do rozwoju cukrzycy. W tym przypadku objawy mogą być utajone, a potwierdzenie występowania hiperglikemii można wykazać poprzez systematyczne badania kontrolne (glikemia na czczo, test doustnego obciążenia glukozą).
Podstawowym celem stosowania terapii jest przede wszystkim zapobieganie rozwojowi powikłań cukrzycy i wyrównanie gospodarki węglowodanowej. W zależności od rodzaju cukrzycy stosowane są odmienne sposoby leczenia. Terapia cukrzycy typu 1 polega na dostarczaniu do organizmu insuliny, której komórki nie są w stanie same wyprodukować. Leczenie cukrzycy typu 2 to w głównym stopniu zmiana stylu życia, czyli leczenie dietetyczne i aktywność fizyczna, na skutek czego, tkanki powoli odzyskują wrażliwość na insulinę.
Współczesna dieta przy cukrzycy to dieta zbilansowana, mająca na celu utrzymanie odpowiedniego stężenia glukozy oraz lipidów we krwi. Chorzy na cukrzycę powinni być w pierwszej kolejności zobligowani do kontrolowania swojej masy ciała, ilości przyjmowanych węglowodanów i regularnego badania poziomu glukozy we krwi. Utrata wagi, odpowiednio dobrane produkty spożywcze i samodyscyplina, pozwolą uwrażliwić komórki na insulinę, a tym samym ochronią nas przed licznymi powikłaniami tej choroby, dotyczącymi w głównej mierze układu nerwowego oraz sercowego.
W diecie osób z cukrzycą kluczową rolę odgrywają odpowiednio zbilansowane posiłki, zawierające wszystkie niezbędne makroelementy. Szczególną uwagę należy zwrócić na indeks glikemiczny poszczególnych produktów oraz ładunek glikemiczny spożytych posiłków.
Indeks glikemiczny to jedno z najważniejszych pojęć w diecie cukrzyka! Wskazuje on na szybkość wzrostu poziomu glukozy we krwi w ciągu 120 min po spożyciu konkretnego produktu. Im wyższa wartość indeksu glikemicznego danej żywności, tym wyższy poziom glukozy we krwi po jej zjedzeniu. Na opisaną wartość wpływ ma wiele czynników, rozpoczynając od stopnia przetworzenia składników, zawartość błonnika pokarmowego, czy rodzaj obróbki kulinarnej, jakiej dany produkt został poddany. Przykładowo produkty pełnoziarniste mają o wiele niższy IG od produktów wykonanych z mąki pszennej, czyli tej z pełnego przemiału.
Produkty spożywcze dzielimy na te o:
• niskim (< 55),
• średnim (55-70),
• wysokim (> 70) indeksie glikemicznym.
Jadłospis dla chorego na cukrzycę musi być skomponowany świadomie, produkty zawarte w planie żywieniowym muszą być jak najmniej przetworzone, należy wybierać „dobre” węglowodany o niskim lub średnim IG, z wystrzeganiem się cukrów prostych oraz szkodliwych cukrów dodanych do żywności. Podsumowując, posiłki w diecie dla cukrzyka powinny być mądrze i przemyślanie skomponowane, należy zadbać o wystarczającą podaż błonnika pokarmowego, dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości białek, tłuszczów, jak i węglowodanów. Istotną rolę pełni to, w jaki sposób przygotujemy danie, czy poddamy je obróbce termicznej, jakiego rodzaju i w jakiej ilości produkty ze sobą połączymy. Dobrze dobrana dieta przy cukrzycy z całą pewnością pozwoli znormalizować poziom glukozy we krwi, skutecznie wpłynie na zahamowanie powstawania powikłań hiperglikemii, a co najważniejsze poprawi nasze samopoczucie.
Cukrzyca jest jedną z chorób metabolicznych, która objawia się stałą hiperglikemią powiązaną z zaburzeniami wydzielania insuliny. Spośród typów cukrzycy należy wyróżnić cukrzycę typu 1 – insulinozależną oraz cukrzycę typu 2 – nieinsulinozależną, różnią się one od siebie zarówno przyczyną powstawania, sposobem leczenia, jak i objawami.