Jak zrobić domowe sushi?

 

Poznaj wraz ze mną kuchnie świata.

Sushi przyrządzone w domu będzie idealne jako zdrowa i ciekawa przekąska, która wbrew temu, co by się mogło wydawać, nie zrujnuje Twojego domowego budżetu!

Kuchnia azjatycka to nie tylko sajgonki oraz kurczak w 5 smakach występujące w pobliskim barze!

Charakterystycznym elementem dań orientalnych jest zamiłowanie do ryb oraz owoców morza, spożywanych często w towarzystwie ryżu, wodorostów oraz sosu sojowego.

Jeżeli wydaje Ci się, że do przygotowania sushi niezbędne są długie godziny przygotowań, drogie i wyszukane składniki – jesteś w błędzie.

Przygotowując domowe sushi, masz do wyboru szeroki wachlarz ryb, warzyw oraz dodatków, zaczynając od awokado, mango czy marynowanej tykwy, po zielonego ogórka, czerwoną paprykę i śmietanowy serek kanapkowy.

Dania azjatyckie to potrawy, które poza ciekawym smakiem kryją w sobie liczne wartości odżywcze, głównie dzięki obecności ryb, będących bogatym źródłem kwasów omega-3.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zawarte na przykład w łososiu, mają zbawienny wpływ na układ krwionośny!

Kolejnym ciekawym składnikiem występującym w sushi są algi morskie, będące niskokalorycznym źródłem jodu, żelaza oraz magnezu.

Dodatkowo świeże warzywa i ryż, którego specjalny sposób przyrządzenia gwarantuje niepowtarzalny smak!

Co będzie Ci potrzebne?

Mata bambusowa, potrzebna do zwijania rolek sushi, ostry nóż niezbędny do cięcia sushi, a oprócz tego przyda się:

 

____________________________

 

Składniki:

(Miary domowe podane w przybliżeniu)

 

•  Łosoś wędzony

  300g

    odważyć

•  Ryż do sushi 

  250g

    1,25 x szklanka

•  Ogórek zielony

  180g

    1 x sztuka

•  Papryka czerwona

  150g

    1 x średnia

•  Ananas

  150g

    2 x plaster

•  Nori

      -

    6 x sztuka

•  Ocet ryżowy

      -

    3 x łyżka

•  Cukier

      -

    2 x łyżka

•  Czarny sezam

      -

    opcjonalnie

•  Sos sojowy ciemny

      -

    opcjonalnie

•  Marynowany imbir

      -

    opcjonalnie

•  Pasta wasabi

      -

    opcjonalnie

 

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Krok pierwszy to przyrządzenie ryżu, który przed ugotowaniem należy kilkukrotnie wypłukać pod bieżącą wodą, aż do momentu uzyskania przejrzystej wody.
  2. Następnie opłukany ryż zalewamy wodą i odstawiamy jeszcze na 30 minut.
  3. Po tym czasie wlewamy nową wodę na około 1cm ponad powierzchnię ryżu i gotujemy na mały ogniu, pod przykryciem przez około 15 minut, często mieszając – aż do odparowania wody i uzyskania kleistej konsystencji.
  4. Tak przygotowany ryż należy wymieszać z zalewą według przepisu:
    • 3 łyżki octu ryżowego mieszany z 2 łyżkami cukru oraz szczyptą soli – przygotowanym płynem zalewamy ryż i odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut.
  5. W czasie kiedy ryż stygnie, przygotowujemy składniki.
  6. Z zielonego ogórka wycinamy miąższ i kroimy go w cienkie paski.
  7. Paprykę, łososia oraz ananasa również kroimy w paski.
  8. Jeżeli lubisz pikantne smaki, przygotuj pastę wasabi:
    • 2 łyżki proszku wymieszaj z odrobiną wody i sos gotowy!
  9. Podczas zwijania rolek niezbędna będzie miska z wodą, do moczenia dłoni podczas nakładania ryżu.
  10. Matę bambusową owijamy folią spożywczą, rozkładamy na niej algi śliską stroną do maty, następnie mokrymi dłońmi na całość algi rozkładamy cienką warstwę ryżu, pozostawiając około 2cm wolnego brzegu.
  11. W następnej kolejności w poprzek nori, mniej więcej w 1/3 długości układamy cienkie warstwy wybranych składników.
  12. Używając maty, całość zwijamy w rolkę i kroimy na części.

 

Domowe sushi może występować w kilku rodzajach, u mnie są to:

  • sushi-maki, małe rolki z niewielką liczbą składników w środku (u mnie: ryż, łosoś i ananas)

  • futo-maki, czyli duże rolki z trzema do pięciu składników (u mnie: ryż, łosoś, ogórek, papryka)
  • ura-maki, gdzie ryż znajduje się na zewnątrz rolki, a całość oprószona jest czarnym sezamem
  • maki z łososiem owijającym porcję ryżu.

 

Podane składniki wystarczą na około 40 kawałków sushi!

 

 

Smacznego!

 

sushi-maki, ura-maki, futo-maki, maki z łososiem

 

Pyszne sushi własnej roboty

 

 

Jedna porcja (ok. 1/4 całej potrawy bez opcjonalnych dodatków) zawiera:


Energia

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

Błonnik

                               

                                

                               

                               

                                

495kcal

20,8g

17,2g

63,5g

3,7g

 

 

11 marca 2020
Jak zrobić domowe sushi?

Domowe sushi

Motywator SM       

Fit przepisy           

Poradnik              

Blog                   

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia

Smak Motywacji

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia

Smak Motywacji

Dietetyk             

mgr  Klaudia Koczwara

793-046-240

Dietetyk@smakmotywacji.pl

Oferta planów żywieniowych

>   Dla aktywnych fizycznie

>   Dla osób z nadwagą i otyłych

>   Dla kobiet w ciąży

>   Dla matek karmiących piersią

>   Dla seniorów

>   Dla dzieci i młodzieży

>   Dla osób borykających się z chorobami

>   Dla chcących żyć zdrowo

>   Wywiad żywieniowy

>   Promocja

>   Regulamin

>   Blog dietetyczny

>   Motywator SM

>   Fit przepisy

>   Poradnik

>   Cennik

>   Kontakt z dietetykiem

Dietetyczne konsultacje online - Bez wychodzenia z domu

Tutaj także spotkasz dietetyka Smaku Motywacji

Na skróty

>   Komentarze i opinie

Dietetyczne konsultacje online

Logo poradni dietetycznej online - Łódź