Baza do zup, czyli domowy bulion warzywny

 

Bulion jarzynowy stanowi podstawę przygotowania każdej zupy!

Dlatego ważne jest, aby przygotować go umiejętnie, korzystając jedynie z naturalnych przypraw i składników.

Ten przepis pozbawiony  jest kostek rosołowych i innych ulepszaczy smaku takich jak Maggi.

Rosół wegański jest trudny w przygotowaniu, aby uzyskać upragniony aromat należy użyć odpowiedniej jakości warzyw oraz przypraw, a odpowiednio długie gotowanie uwolni nie tylko upragniony smak ale również wartości odżywcze.

Twój domowy bulion warzywny oprócz klasycznej włoszczyzny może zawierać naprawdę różnorodne składniki, opalona nad gazem cebula, szafran, kurkuma czy imbir – daj wodzę wyobraźni, a uzyskasz pyszny, odżywczy wywar.

 

Opalanie cebuli do bulionu warzywnego

 

Jeżeli chcesz, wyciągnąć ze swojego wegetariańskiego bulionu jeszcze więcej składników odżywczych dodaj do niego łyżkę oliwy czy oleju – tłuszcze ułatwiają przyswajanie witamin, są nośnikiem smaku, a do tego podwyższą kaloryczność twojej zupy.

Kalorie zawarte w 100g bulionu warzywnego wynoszą mniej niż 10 kalorii na 100g!

 

____________________________

 

Składniki:

(Miary domowe podane w przybliżeniu)

 

Woda

2000ml

    8 x szklanka

Marchew 

    160g

    3 x sztuka

Seler korzeniowy

    150g

    0,5 x sztuka

Pietruszka korz.

      80g

    1 x sztuka

Cebula

      80g

    1 x mała

Por

      70g

    0,5 x sztuka

Czosnek

      45g

    1 x sztuka

Natka pietruszki

        -

    kilka

Grzyby suszone

        -

    2 x sztuka

Sos sojowy

        -

    1 x łyżka

Sól biała

        -

    do smaku

Pieprz ziarnisty

        -

    kilka

Ziele angielskie

        -

    kilka

Liść laurowy

        -

    2-3 x liść

Imbir

        -

    do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Cebulę obierz i opalaj przez około 2 minuty, aż do zarumienienia się nad palnikiem gazu, jeżeli nie masz dostępu do gazu podsmaż ją na patelni lub podpiecz w  piekarniku.
  2. Wszystkie warzywa obierz i dokładnie umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki aby przyspieszyć czas gotowania.
  3. Umieść warzywa wraz z cebulą w garnku i zalej 2 litrami wody.
  4. Do gotującego się na małym ogniu wywaru dodaj wszystkie przyprawy, suszone grzybki, czosnek oraz natkę pietruszki.
  5. Wywar jarzynowy gotuj na niewielkim ogniu, aż do miękkości warzyw przez około 40 minut.
  6. Gdy wywar będzie gotowy przecedź go przez sitko.

 

Nie wiesz co zrobić z warzywami, które pozostaną Ci po ugotowaniu wywaru?

Zajrzyj po przepis na fit sałatkę jarzynową z bardzo niskokalorycznym domowym majonezem!

 

 

Smacznego!

 

Domowy bulion warzywny, czyli baza do zup

 

Wywar warzywny bez mięsa

 

 

Potrawy, w których możesz wykorzystać bulion warzywny

 

Przepis na sałatkę warzywną z użyciem fit majonezu    Przepis na wegetariańską zupę krem z pieczarek    Przepis na gulasz wieprzowy w wersji fit

 

 

26 lutego 2020
Wywar warzywny jako baza do zupy

Domowy bulion warzywny

Motywator SM       

Fit przepisy           

Poradnik              

Blog                   

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia

Smak Motywacji

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia

Smak Motywacji

Dietetyk             

mgr  Klaudia Koczwara

793-046-240

Dietetyk@smakmotywacji.pl

Oferta planów żywieniowych

>   Dla aktywnych fizycznie

>   Dla osób z nadwagą i otyłych

>   Dla kobiet w ciąży

>   Dla matek karmiących piersią

>   Dla seniorów

>   Dla dzieci i młodzieży

>   Dla osób borykających się z chorobami

>   Dla chcących żyć zdrowo

>   Wywiad żywieniowy

>   Promocja

>   Regulamin

>   Blog dietetyczny

>   Motywator SM

>   Fit przepisy

>   Poradnik

>   Cennik

>   Kontakt z dietetykiem

Dietetyczne konsultacje online - Bez wychodzenia z domu

Tutaj także spotkasz dietetyka Smaku Motywacji

Na skróty

>   Komentarze i opinie

Dietetyczne konsultacje online

Logo poradni dietetycznej online - Łódź