Sprawdź szczegóły i przykładowy jadłospis dla Twojego dziecka

Jadłospisy dla dzieci i młodzieży

 

Wprowadzanie zdrowych nawyków żywieniowych oraz dostosowanie diety do wieku dziecka jest niezwykle ważne już od najmłodszych lat. W okresie intensywnego wzrostu oraz rozwoju należy zadbać o dostarczenie organizmowi odpowiedniej podaży kalorii oraz wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Wśród dzieci i młodzieży coraz częściej zauważyć można występowanie nadwagi i otyłości, a także niedoborów wapnia, żelaza czy witaminy D, które w konsekwencji mogą prowadzić do rozwoju krzywicy oraz anemii. Zadbaj z nami o przyszłość swojego dziecka.

 

 

Prawidłowe odżywianie naszych pociech to bardzo ważny element ich rozwoju, który będzie miał wpływ na przyszłe ich życie w dobrym zdrowiu. Przyjazne Twojemu dziecku jadłospisy są w zasięgu ręki.

 

            Sprawdź

            ile to kosztuje

Zobacz aktualny cennik usług poradni dietetycznej

Przykładowy jednodniowy jadłospis

dla trzylatka

Przykładowy jednodniowy jadłospis

dla nastolatka

Dietetyczne zalecenia dla małoletnich

Jadłospis jednodniowy - dieta dla trzylatka


      ŚNIADANIE 07:00         

 

KANAPKI Z PASTĄ JAJECZNĄ

 

Chleb mieszany, słonecznikowy - 60 g (2 x Kromka)

Chleb pszenny - 30 g (1 x Kromka)

Szczypiorek - 55 g (11 x Łyżeczka)

Pietruszka, liście - 6 g (1 x Łyżeczka)

Ogórek - 15 g (0.38 x Sztuka)

Papryka czerwona - 15 g (0.11 x Sztuka)

Jaja kurze całe - 28 g (0.5 x Sztuka)

     

Czas przygotowania: 20 minut.

 

1. Pokrój ugotowane jajko i rozdrobnij widelcem na pastę.

2. Dodaj startą paprykę, ogórka, pokrojoną na drobno pietruszkę i szczypiorek.

3. Dopraw solą, kurkumą, pieprzem.

4. Posmaruj chleb pastą.

 

 

 K:296.3 / B:12.9 / T:6.4 / WP:43.4 / F:6.7 / WW:4.4


    II ŚNIADANIE 10:30   

 

OWSIANKA Z ARBUZEM I SŁONECZNIKIEM

 

Słonecznik, nasiona, łuskane - 10 g (1 x Łyżka)

Arbuz - 90 g (0.3 x Porcja)

Mleko spożywcze, 3,5 % tłuszczu - 50 g (0.2 x Szklanka)

Płatki owsiane - 10 g (1 x Łyżka)

 

 

Czas przygotowania: 10 minut

 

1. Płatki namocz w mleku, wyłóż do miseczki, wymieszaj z pokrojonym arbuzem i słonecznikiem..

 

 

 K:151.2 / B:5.9 / T:5.9 / WP:17.9 / F:1.6 / WW:1.8


          OBIAD 12:30         

 

INDYK DUSZONY W SOSIE POMIDOROWYM

 

Ogórek kwaszony - 120 g (2 x Sztuka)

Ryż biały - 50 g (3.33 x Łyżka)

Sól himalajska - 1 g (1 x Szczypta)

Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)

Tymianek - 1 g (0.25 x Łyżeczka)

Oliwa z oliwek - 10 g (1 x Łyżka)

Pomidory z puszki (krojone) - 100 g (1 x Porcja)

Mięso z udźca indyka, bez skóry - 100 g (1 x Porcja)

 

 

Czas przygotowania: 30 minut

 

1. Pomidory z puszki wyłóż na patelnię razem z tymiankiem.

2. Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem i włóż do sosu pomidorowego.

3. Gotuj pod przykryciem około 20 - 25 minut.

4. Podawaj z ugotowanym ryżem i ogórkiem.

 

 

 

 K:400.4 / B:24.9 / T:13.5 / WP:43.5 / F:4.3 / WW:4.3


PODWIECZOREK 16:00

 

KISIEL W PROSZKU

Kisiel w proszku - 40 g (5 x Łyżka)

 

TRUSKAWKI

Truskawki - 20 g (0.29 x Garść)

 

 

Czas przygotowania: 10 minut

 

1. Przygotuj według przepisu na opakowaniu.

2. Dodaj truskawki lub podaj osobno.

 

 

 

 

 K:155.0 / B:0.2 / T:0.1 / WP:38.2 / F:0.4 / WW:3.8


         KOLACJA 19:00      

 

PLACUSZKI Z KASZY MANNY

 

Słonecznik, nasiona, łuskane - 3 g (0.3 x Łyżka)

Jabłko - 30 g (0.2 x Sztuka)

Olej rzepakowy - 5 g (0.5 x Łyżka)

Miód pszczeli - 12 g (0.5 x Łyżka)

Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 50 g (0.2 x Szklanka)

Jaja kurze całe - 56 g (1 x Sztuka)

Kasza manna - 24 g (2 x Łyżka)

 

Czas przygotowania: 30 minut

 

1. Kaszę wymieszaj z roztrzepanym jajkiem i mlekiem.

Odstaw na 20 minut.

2. Łyżką nakładaj porcje placuszków na rozgrzaną, patelnię.

4. Jabłko pokrój w kostkę i ułóż na placuszkach razem ze słonecznikiem.

 

 

K:301.0 / B:11.7 / T:12.9 / WP:33.8 / F:1.4 / WW:3.4


Suma wartości odżywczych

 

1303.9 - K: kalorie

  55.7 - B: białko

    38.9 - T: tłuszcze

                                      176.8 - WP: węglowodany przyswajalne

    14.3 - F: błonnik

                                            17.7 - WW: wymienniki węglowodanowe


Lista zakupów

   

 

OWOCE I WARZYWA                    

 

Arbuz 90 g 0.3 x Porcja

Jabłko 30 g 0.2 x Sztuka

Ogórek 15 g 0.38 x Sztuka

Ogórek kwaszony 120 g 2 x Sztuka

Papryka czerwona 15 g 0.11 x Sztuka

Pietruszka, liście 6 g 1 x Łyżeczka

Pomidory z puszki (krojone) 100 g 1 x Porcja

Szczypiorek 55 g 11 x Łyżeczka

Truskawki 20 g 0.29 x Garść

 

ZBOŻOWE                                       

 

Kasza manna 24 g 2 x Łyżka

Płatki owsiane 10 g 1 x Łyżka

Ryż biały 50 g 3.33 x Łyżka

 

PIECZYWO                                       

 

Chleb mieszany, słonecznikowy 60 g 2 x Kromka

Chleb pszenny 30 g 1 x Kromka

 

ORZECHY I ZIARNA                     

 

Słonecznik, nasiona, łuskane 13 g 1.3 x Łyżka

 

TŁUSZCZE                                            

 

Olej rzepakowy 5 g 0.5 x Łyżka

Oliwa z oliwek 10 g 1 x Łyżka

 

NABIAŁ                                                 

 

Jaja kurze całe 84 g 1.5 x Sztuka

Mleko spożywcze 3,5 % tłuszczu 100 g 0.4 x Szklanka

 

PRZYPRAWY I ZIOŁA                        

 

Pieprz czarny mielony 1 g 1 x Szczypta

Sól himalajska 1 g 1 x Szczypta

Tymianek 1 g 0.25 x Łyżeczka

 

INNE                                                      

 

Kisiel w proszku 40 g 5 x Łyżka

Miód pszczeli 12 g 0.5 x Łyżka

 

MIĘSO I WYROBY MIĘSNE              

 

Mięso z udźca indyka, bez skóry 100 g 1 x Porcja

 

 

   

Jadłospis jednodniowy - dieta dla nastolatka


     ŚNIADANIE 07:00    

 

JAJKO NA MIĘKKO Z WARZYWNĄ BUŁKĄ

 

Kakao rozpuszczalne, z witaminami - 10 g (1 x Łyżka)

Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120 g (0.48 x Szklanka)

Bułka pełnoziarnista - 80 g (1 x Sztuka)

Oregano (suszone) - 1 g (0.33 x Łyżeczka)

Masło ekstra - 2 g (0.4 x Łyżeczka)

Sałata - 20 g (4 x Liść)

Pomidor - 50 g (0.42 x Sztuka)

Jaja kurze całe - 112 g (2 x Sztuka)

 

 

Czas przygotowania: 10 minut.

 

1. Jajka ugotuj na miękko.

2. Bułkę posmaruj masłem. Ułóż na niej sałatę i pomidor oraz posyp oregano. Zjedz z jajkami

3. Ugotuj mleko z łyżką kakao .

 

 

 

K:501.1 / B:26.3 / T:19.2 / WP:52.3 / F:7.4 / WW:5.3


   II ŚNIADANIE 10:30  

 

KIWI

Kiwi - 75 g (1 x Sztuka)

 

JOGURT NATURALNY (Z DODATKIEM WAPNIA)

Jogurt naturalny (z dodatkiem wapnia) - 90 g (4.5 x Łyżka)

 

MALINY

Maliny - 100 g (1.67 x Garść)

 

OTRĘBY PSZENNE

Otręby pszenne - 4 g (1 x Łyżka)

 

MIÓD PSZCZELI

Miód pszczeli - 15 g (0.62 x Łyżka)

 

 

Czas przygotowania: 5 minut

 

Zjedz jako przekąskę

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K:200.6 / B:6.5 / T:2.7 / WP:32.4 / F:10.0 / WW:3.2


           OBIAD 12:30         

 

MAKARON ZE SZPINAKIEM I BROKUŁEM

 

Suszone pomidory - 15 g (2.14 x Sztuka)

Czosnek - 5 g (1 x Ząbek)

Brokuły - 500 g (1 x Sztuka)

Oliwa z oliwek - 10 g (1 x Łyżka)

Ser typu "Feta" - 25 g (0.5 x Porcja)

Szpinak, mrożony - 100 g (1 x Porcja)

Makaron penne (pełnoziarnisty) - 70 g (1 x Szklanka)

 

 

Czas przygotowania: 25 minut

 

1. Na rozgrzanym tłuszczu podgrzej szpinak i wymieszaj z wyciśniętym czosnkiem,suszonymi pomidorami i serem.

2. Ugotuj makaron i wymieszaj z sosem szpinakowo-serowym.

3. Podaj z ugotowanym na parze brokułem.

 

 

K:596.0 / B:34.5 / T:19.1 / WP:64.7 / F:23.1 / WW:6.6


PODWIECZOREK 16:00

 

SAŁATKA OWOCOWA Z ANANASEM

 

Słonecznik, nasiona, łuskane - 5 g (0.5 x Łyżka)

Dynia, pestki, łuskane - 5 g (0.5 x Łyżka)

Jabłko - 60 g (0.4 x Sztuka)

Banan - 70 g (0.58 x Sztuka)

Ananas - 80 g (1 x Plaster)

 

Czas przygotowania: 10 minut

 

1. Owoce pokrój w kostkę i posyp wiórkami kokosowymi.

2. Obok dodaj serek homogenizowany.

 

 

 

 

 K:199.4 / B:3.7 / T:5.1 / WP:32.8 / F:3.9 / WW:3.3


        KOLACJA 19:00       

 

TOSTY Z MOZZARELLĄ I WARZYWAMI

 

Masło ekstra - 5 g (1 x Łyżeczka)

Ser, mozzarella - 25 g (1.67 x Porcja)

Sok pomarańczowy (świeży) - 250 g (1 x Szklanka)

Papryka czerwona - 70 g (0.5 x Sztuka)

Szynka z piersi kurczaka - 40 g (2.67 x Plasterek)

Szczypiorek - 5 g (1 x Łyżeczka)

Pomidor - 120 g (1 x Sztuka)

Chleb żytni razowy - 90 g (3 x Kromka)

 

Czas przygotowania: 20 minut

 

1.Chleb posmaruj masłem. Pomidora pokrój w cienkie plastry, tak samo oliwki.

2. Na chlebie ułóż pomidora, oliwki i ser w plastrach.

3. Całość zapiecz w piekarniku przez 15 minut.

4. Na górę wysyp szczypiorek

 

 

 

   

K:503.0 / B:23.8 / T:11.2 / WP:70.8 / F:11.0 / WW:7.2


Suma wartości odżywczych

 

2000.1 - K: kalorie

  94.8 - B: białko

    57.2 - T: tłuszcze

                                      253.1 - WP: węglowodany przyswajalne

    55.4 - F: błonnik

                                            25.6 - WW: wymienniki węglowodanowe


Lista zakupów

   

 

OWOCE I WARZYWA                    

 

Ananas 80 g 1 x Plaster

Banan 70 g 0.58 x Sztuka

Brokuły 500 g 1 x Sztuka

Czosnek 5 g 1 x Ząbek

Jabłko 60 g 0.4 x Sztuka

Kiwi 75 g 1 x Sztuka

Maliny 100 g 1.67 x Garść

Papryka czerwona 70 g 0.5 x Sztuka

Pomidor 170 g 1.42 x Sztuka

Sałata 20 g 4 x Liść

Suszone pomidory 15 g 2.14 x Sztuka

Szczypiorek 5 g 1 x Łyżeczka

Szpinak, mrożony 100 g 1 x Porcja

 

ZBOŻOWE                                       

 

Makaron penne (pełnoziarnisty) 70 g 1 x Szklanka

Otręby pszenne 4 g 1 x Łyżka

 

PIECZYWO                                       

 

Bułka pełnoziarnista 80 g 1 x Sztuka

Chleb żytni razowy 90 g 3 x Kromka

 

ORZECHY I ZIARNA                     

 

Dynia, pestki, łuskane 5 g 0.5 x Łyżka

Słonecznik, nasiona, łuskane 5 g 0.5 x Łyżka

 

TŁUSZCZE                                            

 

Masło ekstra 7 g 1.4 x Łyżeczka

Oliwa z oliwek 10 g 1 x Łyżka

 

NABIAŁ                                                 

 

Jaja kurze całe 112 g 2 x Sztuka

Jogurt naturalny (z dodatkiem wapnia)90 g 4.5 x Łyżka

Mleko spożywcze, 2% tłuszczu 120 g 0.48 x Szklanka

Ser typu "Feta" 25 g 0.5 x Porcja

Ser, mozzarella 25 g 1.67 x Porcja

 

PRZYPRAWY I ZIOŁA                        

 

Oregano (suszone) 1 g 0.33 x Łyżeczka

 

INNE                                                      

 

Kakao rozpuszczalne, z witaminami 10 g 1 x Łyżka

Miód pszczeli 15 g 0.62 x Łyżka

 

MIĘSO I WYROBY MIĘSNE              

 

Szynka z piersi kurczaka 40 g 2.67 x Plasterek

 

NAPOJE                                                 

 

Sok pomarańczowy (świeży) 250 g 1 x Szklanka

 

   

Żywienie dzieci i młodzieży

 

Smak Motywacji

Poradnia dietetyczna

Klaudia Koczwara

793-046-240

Dietetyk@smakmotywacji.pl

Oferta planów żywieniowych

>   Dla aktywnych fizycznie

>   Dla osób z nadwagą i otyłych

>   Dla kobiet w ciąży

>   Dla matek karmiących piersią

>   Dla seniorów

>   Dla dzieci i młodzieży

>   Dla osób borykających się z chorobami

>   Dla chcących żyć zdrowo

>   Wywiad żywieniowy

>   Promocja

>   Regulamin

>   Blog dietetyczny

>   Motywator SM

>   Fit przepisy

>   Poradnik

>   Cennik

>   Kontakt z dietetykiem

Dietetyczne konsultacje online - Bez wychodzenia z domu

Tutaj także spotkasz dietetyka Smaku Motywacji

Na skróty

>   Komentarze i opinie

Dietetyczne konsultacje online

Logo poradni dietetycznej online - Łódź
Zdrowe żywienie dzięki dietetycznym jadłospisom poradni dietetycznej
Zdrowe żywienie dzięki dietetycznym jadłospisom poradni dietetycznej

Poradnia dietetyczna

Smak Motywacji