Faszerowana cukinia z bakłażanem

 

Szukasz ciekawego, a jednocześnie zdrowego i sycącego pomysłu na posiłek?

Cukinia i bakłażan faszerowane mięsem mielonym i kaszą kuskus - lekkie danie, idealne na letni obiad, a nawet kolację!

Samo przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, a gotowe danie wygląda naprawdę efektownie! Jedna porcja to około 500kcal - w zależności od ilości użytych składników.

W wersji dla diety wegetariańskiej, wystarczy zamienić mięso na tofu!

 

Ps. Czy wiedziałaś/eś, że do przygotowania kaszy kuskus wystarczy jedynie zagotowany w czajniku wrzątek? Wystarczy zalać ją gorącą wodą i odstawić na 5 minut!

 

Przepis na dwie porcje

____________________________

 

Składniki:

(Miary domowe podane w przybliżeniu)

 

Cukinia

   500g

    1 x sztuka

Mięso z kurczaka miel. 

   300g

    odważyć

Bakłażan

   250g

    1 x sztuka

Pomidor z puszki

   150g

    0,5 x szklanka

Mozzarella light

     50g

    odważyć

Cebula

     50g

    0,5 x sztuka

Kuskus

     40g

    3 x łyżka

Olej rzepakowy

       5g

    0,5 x łyżka

Czosnek surowy

       5g

    1 x ząbek

Natka pietruszki

       5g

    2,5 x łyżeczka

 

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Kaszę kuskus zalej wrzątkiem około centymetr nad poziomem kaszy.
  2. Posól do smaku i odstaw pod przykryciem do wchłonięcia całej wody.
  3. Bakłażan i cukinię przekrój wzdłuż na dwie połówki.
  4. Z przekrojonych warzyw wydrąż środek i posiekaj na drobniejsze kawałki.
  5. Obierz cebulę, pokrój i zeszklij na patelni (na oleju) razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  6. Do zeszklonej cebuli dodaj mielone mięso i posiekane wcześniej kawałki miąższu warzyw.
  7. Całość przypraw do smaku (Ja użyłam: papryki słodkiej, chili, soli, pieprzu i mieszanki ziół) i podsmażaj aż mięso będzie gotowe.
  8. Teraz dodaj do tego pokrojone pomidory z puszki i kuskus.
  9. Całość pozostaw na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.
  10. Tak przygotowanym farszem wypełnij cukinię i bakłażana, a na wierzch wyłóż plastry mozzarelli.
  11. Piecz w piekarniku na blasze lub naczyniu żaroodpornym w 180° przez ok. 20 minut.
  12. Gotowe danie podaj z posiekaną pietruszką.

 

Wskazówka: Aby bakłażan nie ściemniał - skrop go sokiem z cytryny.

 

Smacznego!

 

Cukinia i bakłażan faszerowany i zapieczony

 

 

Jedna porcja (1/2 całej potrawy) zawiera:


   Energia  

   Białko  

   Tłuszcze  

Węglowodany

   Błonnik  

                                

                                 

                                

                                

                                 

470,0kcal

40,0g

18,3g

40,8g

9,8g

 

17 maja 2019
Zapiekana faszerowana cukinia i bakłażan

Faszerowana cukinia/bakłażan

Motywator SM       

Fit przepisy           

Poradnik              

Blog                   

Zdrowe żywienie dzięki dietetycznym jadłospisom poradni dietetycznej
Zdrowe żywienie dzięki dietetycznym jadłospisom poradni dietetycznej

Poradnia dietetyczna

Smak Motywacji

Smak Motywacji

Poradnia dietetyczna

mgr. Klaudia Koczwara

793-046-240

Dietetyk@smakmotywacji.pl

Oferta planów żywieniowych

>   Dla aktywnych fizycznie

>   Dla osób z nadwagą i otyłych

>   Dla kobiet w ciąży

>   Dla matek karmiących piersią

>   Dla seniorów

>   Dla dzieci i młodzieży

>   Dla osób borykających się z chorobami

>   Dla chcących żyć zdrowo

>   Wywiad żywieniowy

>   Promocja

>   Regulamin

>   Blog dietetyczny

>   Motywator SM

>   Fit przepisy

>   Poradnik

>   Cennik

>   Kontakt z dietetykiem

Dietetyczne konsultacje online - Bez wychodzenia z domu

Tutaj także spotkasz dietetyka Smaku Motywacji

Na skróty

>   Komentarze i opinie

Dietetyczne konsultacje online

Logo poradni dietetycznej online - Łódź