Faszerowana cukinia z bakłażanem

 

Szukasz ciekawego, a jednocześnie zdrowego i sycącego pomysłu na posiłek?

Cukinia i bakłażan faszerowane mięsem mielonym i kaszą kuskus - lekkie danie, idealne na letni obiad, a nawet kolację!

Samo przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, a gotowe danie wygląda naprawdę efektownie! Jedna porcja to około 500kcal - w zależności od ilości użytych składników.

W wersji dla diety wegetariańskiej, wystarczy zamienić mięso na tofu!

 

Ps. Czy wiedziałaś/eś, że do przygotowania kaszy kuskus wystarczy jedynie zagotowany w czajniku wrzątek? Wystarczy zalać ją gorącą wodą i odstawić na 5 minut!

 

Przepis na dwie porcje

____________________________

 

Składniki:

(Miary domowe podane w przybliżeniu)

 

Cukinia

   500g

    1 x sztuka

Mięso z kurczaka miel. 

   300g

    odważyć

Bakłażan

   250g

    1 x sztuka

Pomidor z puszki

   150g

    0,5 x szklanka

Mozzarella light

     50g

    odważyć

Cebula

     50g

    0,5 x sztuka

Kuskus

     40g

    3 x łyżka

Olej rzepakowy

       5g

    0,5 x łyżka

Czosnek surowy

       5g

    1 x ząbek

Natka pietruszki

       5g

    2,5 x łyżeczka

 

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Kaszę kuskus zalej wrzątkiem około centymetr nad poziomem kaszy.
  2. Posól do smaku i odstaw pod przykryciem do wchłonięcia całej wody.
  3. Bakłażan i cukinię przekrój wzdłuż na dwie połówki.
  4. Z przekrojonych warzyw wydrąż środek i posiekaj na drobniejsze kawałki.
  5. Obierz cebulę, pokrój i zeszklij na patelni (na oleju) razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  6. Do zeszklonej cebuli dodaj mielone mięso i posiekane wcześniej kawałki miąższu warzyw.
  7. Całość przypraw do smaku (Ja użyłam: papryki słodkiej, chili, soli, pieprzu i mieszanki ziół) i podsmażaj aż mięso będzie gotowe.
  8. Teraz dodaj do tego pokrojone pomidory z puszki i kuskus.
  9. Całość pozostaw na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.
  10. Tak przygotowanym farszem wypełnij cukinię i bakłażana, a na wierzch wyłóż plastry mozzarelli.
  11. Piecz w piekarniku na blasze lub naczyniu żaroodpornym w 180° przez ok. 20 minut.
  12. Gotowe danie podaj z posiekaną pietruszką.

 

Wskazówka: Aby bakłażan nie ściemniał - skrop go sokiem z cytryny.

 

Smacznego!

 

Cukinia i bakłażan faszerowany i zapieczony

 

 

Jedna porcja (1/2 całej potrawy) zawiera:


   Energia  

   Białko  

   Tłuszcze  

Węglowodany

   Błonnik  

                                

                                 

                                

                                

                                 

470,0kcal

40,0g

18,3g

40,8g

9,8g

 

17 maja 2019
Zapiekana faszerowana cukinia i bakłażan

Faszerowana cukinia/bakłażan

Motywator SM       

Fit przepisy           

Poradnik              

Blog                   

Smak Motywacji

Poradnia dietetyczna

Klaudia Koczwara

793-046-240

Dietetyk@smakmotywacji.pl

Oferta planów żywieniowych

>   Dla aktywnych fizycznie

>   Dla osób z nadwagą i otyłych

>   Dla kobiet w ciąży

>   Dla matek karmiących piersią

>   Dla seniorów

>   Dla dzieci i młodzieży

>   Dla osób borykających się z chorobami

>   Dla chcących żyć zdrowo

>   Wywiad żywieniowy

>   Promocja

>   Regulamin

>   Blog dietetyczny

>   Motywator SM

>   Fit przepisy

>   Poradnik

>   Cennik

>   Kontakt z dietetykiem

Dietetyczne konsultacje online - Bez wychodzenia z domu

Tutaj także spotkasz dietetyka Smaku Motywacji

Na skróty

>   Komentarze i opinie

Dietetyczne konsultacje online

Logo poradni dietetycznej online - Łódź
Zdrowe żywienie dzięki dietetycznym jadłospisom poradni dietetycznej
Zdrowe żywienie dzięki dietetycznym jadłospisom poradni dietetycznej

Poradnia dietetyczna

Smak Motywacji