Fit flaki, czyli flaczki z boczniaka

 

Prosty wegetariański posiłek.

Przepis na tradycyjne flaczki z boczniaka, które z powodzeniem mogą konkurować z mięsną wersją tej potrawy.

Grzyby boczniaki coraz bardziej zyskują na popularności, nie tylko można je kupić w sklepie, ale także uprawiać samemu.

Boczniaki to smaczne grzyby o wielu prozdrowotnych właściwościach!

Obniżają poziom cukru we krwi, są źródłem witamin z grupy B, a do tego mogą posłużyć nam jako substytut mięsa!

 

____________________________

 

Składniki:

(Miary domowe podane w przybliżeniu)

 

•  Grzyby boczniaki

  500g

    odważyć

•  Marchew (średnia)

  200g

    4 x sztuka

•  Seler (mały)

  140g

    0,5 x sztuka

•  Pietruszka korz.

  120g

    1,5 x sztuka

•  Por (mały)

  100g

    0,5 x sztuka

•  Masło extra

     10g

    1 x łyżeczka

•  Sól

        6g

    1 x łyżeczka

•  Woda

     1,5l

    12 x szklanka

•  Gałka muszk.

        -

    1 x szczypta

•  Imbir mielony

        -

    1 x szczypta

•  Liść laurowy

        -

    3-4 x liść

•  Pieprz miel.

        -

    2 x szczypta

•  Majeranek

        -

    2 x łyżeczka

•  Pietruszka nac.

        -

    3-4 x gałązka

•  Przyprawa do flaków

        -

    do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Do garnka wlej odmierzoną porcję wody, dodaj sól, liście laurowe i por.
  2. Teraz dodaj resztę warzyw startych uprzednio na tarce o dużych oczkach i gotuj ok. 15 minut od momentu wrzenia.
  3. W międzyczasie pokrój w paski grzyby (koniecznie w poprzek blaszek), tak przygotowane podsmaż na maśle ok. 10 minut do wyparowania wody.
  4. Gdy wywar warzywny będzie gotowy, wyłów por i dodaj podsmażone grzyby oraz przyprawy (pieprz mielony, gałkę muszkatołową, imbir mielony i majeranek) oraz natkę pietruszki, potem gotuj razem jeszcze ok. 15 minut.
  5. Na koniec dodaj do smaku przyprawę do flaków.

 

 

Smacznego!

 

Fit flaczki z boczniaka - alternatywa dla mięsnej wersji flaków

 

 

Jedna porcja (ok. 1/5 całej potrawy) zawiera:


Energia

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

Błonnik

                               

                                

                               

                               

                                

95,6kcal

5,4g

2,8g

16,2g

5,3g

 


 

 

Nie jadasz mięsa? Te potrawy Cię zainteresują

 

Przepis na wegetariański posiłek    Wegetariańskie kotlety z warzyw    Wegetariański wywar bezmiesny - baza do zupy

 

 

18 czerwca 2020
Wegetariańskie flaczki z boczniaka

Flaczki z boczniaka

Motywator SM       

Fit przepisy           

Poradnik              

Blog                   

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia

Smak Motywacji

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia

Smak Motywacji

Dietetyk             

mgr  Klaudia Koczwara

793-046-240

Dietetyk@smakmotywacji.pl

Oferta planów żywieniowych

>   Dla aktywnych fizycznie

>   Dla osób z nadwagą i otyłych

>   Dla kobiet w ciąży

>   Dla matek karmiących piersią

>   Dla seniorów

>   Dla dzieci i młodzieży

>   Dla osób borykających się z chorobami

>   Dla chcących żyć zdrowo

>   Wywiad żywieniowy

>   Promocja

>   Regulamin

>   Blog dietetyczny

>   Motywator SM

>   Fit przepisy

>   Poradnik

>   Cennik

>   Kontakt z dietetykiem

Dietetyczne konsultacje online - Bez wychodzenia z domu

Tutaj także spotkasz dietetyka Smaku Motywacji

Na skróty

>   Komentarze i opinie

Dietetyczne konsultacje online

Logo poradni dietetycznej online - Łódź