Indywidualne diety online
Gryczanka na śniadanie, czyli alternatywa klasycznej owsianki dla osób będących na diecie bezglutenowej.
Jeżeli chcesz przygotować sycące, a zarazem pożywne śniadanie na słodko koniecznie wypróbuj ten fit przepis!
Niecodzienne połączenie kaszy gryczanej z owocami może wydawać się dziwne, jednak musicie uwierzyć mi na słowo, że smakuje obłędnie!
Gryczanka przygotowywana jest z kaszy gryczanej białej, która dzięki temu, że w procesie produkcji nie jest poddawana obróbce termicznej, zawiera więcej wartości odżywczych niż kasza gryczana ciemna.
Dlaczego warto włączyć ją do naszego codziennego jadłospisu?
Po pierwsze kasza gryczana nie zawiera glutenu, więc świetnie uzupełnia niezbędne składniki odżywcze u osób chorujących na celiakie, jest dobrym źródłem witamin z grupy B, dobrze przyswajalnych węglowodanów, oraz błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
Nie masz czasu na gotowanie kaszy rano?
Nie ma problemu, gryczankę możesz przygotować również wieczorem, wystarczy, że zalejesz białą kaszę letnią wodą i pozostawisz na noc pod przykryciem, dzięki czemu rano Twoje śniadanie będzie już prawie gotowe!
Dodaj mleko lub jogurt, ulubione owoce oraz orzechy i ciesz się szybkim, pożywnym, a zarazem sycącym śniadaniem.
____________________________
(Miary domowe podane w przybliżeniu)
|
Smacznego!
Energia |
Białko |
Tłuszcze |
Węglowodany |
Błonnik |
|
|
|
|
|
365,0kcal |
15,6g |
5,6g |
68,7g |
3,8g |
diety dla aktywnych fizycznie
diety w nadwadze
diety dla kobiety w ciąży
diety dla matki karmiącej piersią
diety dla dzieci i młodzieży
diety przy nadciśnieniu
diety bezglutenowej