Indywidualne diety online
Grzanki z jajkami po benedyktyńsku, czyli przepis na pełnowartościowe i zdrowe śniadanie!
Płynne żółtko i ścięte białko – właśnie w tej formie wszystkie wartości jajka są najlepiej przyswajalne!
Dlaczego więc warto spożywać jaja?
Po pierwsze zapewniają one długie uczucie sytości, są źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin i składników mineralnych. Jajka zawierają w swoim składzie nienasycone kwasy tłuszczowe – czyli zdrowe tłuszcze.
Co więcej, dzięki zawartości luteiny, poprawiają nasz wzrok, natomiast dzięki cholinie pozytywnie wpływają na układ nerwowy – jest to ważne szczególnie dla kobiet ciężarnych.
Ważne!
Wbrew licznym przypuszczeniom jajka nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi, a ich zalecane tygodniowe spożycie przez Światową Organizację Zdrowia to nawet od 1 do 2 jaj dziennie.
Czy ze względu na ryzyko zakażenia salmonellą powinny one spożywać jajka?
Jeżeli tak to jakie?
Co jest pewne?
Z całą pewnością bezpieczne dla kobiet w ciąży są jajka na twardo, natomiast zaleca się ograniczenie spożywania jajecznicy – ze względu na metodę jej przygotowania oraz całkowitą eliminację jaj surowych.
Salmonella znajduje się na skorupce i w wyniku jej uszkodzenia może przedostać się do jego wnętrza!
Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia: spożywaj jaja z pewnego źródła, myj je i wyparzaj pod gorącą wodą oraz przechowuj w niskiej temperaturze, nie spożywaj jaj, których skorupka jest uszkodzona.
Dodatkowo myj ręce każdorazowo po dotknięciu skorupki.
Sparzenie jaj we wrzątku oraz wysoka temperatura podczas gotowania, zarówno na miękko, jak i na twardo mogą spowodować zniszczenie salmonelli znajdującej się na skorupce i ograniczenie ryzyka jej przedostania się do środka, ponieważ bakteria ta ginie w temperaturze 60 stopni.
Dlatego jajka w koszulce, czyli jajka po benedyktyńsku to super rozwiązanie, szczególnie dla kobiet w ciąży, ponieważ gotujemy jaja bez skorupki!
Minimalizujemy ryzyko zakażenia, a ponadto zachowujemy wszelkie wartości odżywcze!
____________________________
(Miary domowe podane w przybliżeniu)
|
Smacznego!
Energia |
Białko |
Tłuszcze |
Węglowodany |
Błonnik |
|
|
|
|
|
493,3kcal |
25,1g |
27,3g |
32,5g |
8,6g |
diety dla aktywnych fizycznie
diety w nadwadze
diety dla kobiety w ciąży
diety dla matki karmiącej piersią
diety dla osób starszych
diety dla dzieci i młodzieży
diety przy cukrzycy
diety przy nadciśnieniu