Makaron ryżowy z tofu i camembertem.
Jest to pomysł na danie wegetariańskie, a jednocześnie bezglutenowe.
Natomiast jeżeli nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa - zamień tofu na wołowinę lub kurczaka. Połączenie różnorodnych smaków w tym daniu daje niesamowity, orientalny efekt.
Dodatkowo całość dania to zaledwie 407kcal.
____________________________
Składniki:
(Miary domowe podane w przybliżeniu)
• Makaron ryżowy |
40g |
odważyć |
• Tofu wędzone |
30g |
odważyć |
• Papryka czerwona |
30g |
1/8 x sztuka |
• Ser camembert |
20g |
odważyć |
• Pieczarki |
20g |
1 x sztuka |
• Jogurt naturalny |
20g |
1 x łyżka |
• Suszony pomidor |
10g |
0,5 x garść |
• Szpinak |
10g |
0,5 x garść |
• Sól |
6g |
1 x łyżeczka |
• Olej rzepakowy |
5g |
1 x łyżka |
• Olej sezamowy |
5g |
1 x łyżka |
• Czosnek |
5g |
1 x ząbek |
• Chili w proszku |
2g |
1 x łyżeczka |
• Czarny pieprz |
2g |
1 x łyżeczka |
|
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Paprykę pokrój w paski, tofu i pieczarki w kostkę.
- Teraz podsmaż na oleju rzepakowym pokrojone składniki wraz z przyprawami.
- Dodaj szpinak i camembert.
- Całość duś na małym ogniu aż do zmięknięcia (możesz dodać odrobinę wody)
- Następnie dodaj jogurt i olej sezamowy, wymieszaj całość, pozostawiając jeszcze przez ok. 5 minut na małym ogniu.
- Gotowe danie udekoruj suszonymi pomidorami.
Smacznego!


Cała potrawa zawiera:
Energia |
Białko |
Tłuszcze |
Węglowodany |
Błonnik |
|
|
|
|
|
407kcal |
14,2g |
18,6g |
47,4g |
4,15g |
Makaron ryżowy z tofu można bez zastrzeżeń wykorzystać w jadłospisie:
-
diety dla aktywnych fizycznie
-
diety w nadwadze
-
diety dla kobiety w ciąży
-
diety dla matki karmiącej piersią
-
diety przy nadciśnieniu

Tofu - wegetariański zamiennik mięsa znajdziesz tutaj
Przepis na fit potrawę z tofu wkrótce
Pozostałe dietetyczne potrawy na fit posiłki