Smak Motywacji

Dietetyk             

mgr  Klaudia Koczwara

793-046-240

Dietetyk@smakmotywacji.pl

>   Oferta planów żywieniowych

>   Dla aktywnych fizycznie

>   Dla osób z nadwagą i otyłych

>   Dla kobiet w ciąży

>   Dla matek karmiących piersią

>   Dla seniorów

>   Dla dzieci i młodzieży

>   Dla osób borykających się z chorobami

>   Dla chcących żyć zdrowo

>   Wywiad żywieniowy

>   Promocja

>   Regulamin

>   Blog dietetyczny

>   Motywator SM

>   Fit przepisy

>   Poradnik

>   Cennik

>   Kontakt z dietetykiem

Indywidualne diety online

>   Komentarze i opinie

Logo dietetyka online - Łódź

Makaron ryżowy z tofu i camembertem.

 

Jest to pomysł na danie wegetariańskie, a jednocześnie bezglutenowe.

Natomiast jeżeli nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa - zamień tofu na wołowinę lub kurczaka. Połączenie różnorodnych smaków w tym daniu daje niesamowity, orientalny efekt.

Dodatkowo całość dania to zaledwie 407kcal.

 

____________________________

 

Składniki:

(Miary domowe podane w przybliżeniu)

 

Makaron ryżowy

   40g

    odważyć

Tofu wędzone 

   30g

    odważyć

Papryka czerwona

   30g

    1/8 x sztuka

Ser camembert

   20g

    odważyć

Pieczarki

   20g

    1 x sztuka

Jogurt naturalny

   20g

    1 x łyżka

Suszony pomidor

   10g

    0,5 x garść

Szpinak

   10g

    0,5 x garść

Sól

     6g

    1 x łyżeczka

Olej rzepakowy

     5g

    1 x łyżka

Olej sezamowy

     5g

    1 x łyżka

Czosnek

     5g

    1 x ząbek

Chili w proszku

     2g

    1 x łyżeczka

Czarny pieprz

     2g

    1 x łyżeczka

 

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  2. Paprykę pokrój w paski, tofu i pieczarki w kostkę.
  3. Teraz podsmaż na oleju rzepakowym pokrojone składniki wraz z przyprawami.
  4. Dodaj szpinak i camembert.
  5. Całość duś na małym ogniu aż do zmięknięcia (możesz dodać odrobinę wody)
  6. Następnie dodaj jogurt i olej sezamowy, wymieszaj całość, pozostawiając jeszcze przez ok. 5 minut na małym ogniu.
  7. Gotowe danie udekoruj suszonymi pomidorami.

 

 

Smacznego!

 

Makaron ryżowy z tofu - Danie wegetariańskie

 

Makaron ryżowy z camembertem - Danie bezglutenowe

 

 

Cała potrawa zawiera:


Energia

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

Błonnik

                               

                                

                               

                               

                                

407kcal

14,2g

18,6g

47,4g

4,15g

 


 

Makaron ryżowy z tofu można bez zastrzeżeń wykorzystać w jadłospisie:

 

  • diety dla aktywnych fizycznie

  • diety w nadwadze

  • diety dla kobiety w ciąży

  • diety dla matki karmiącej piersią

  • diety przy nadciśnieniu

 

Makaron ryżowy z tofu w diecie osoby aktywnej fizycznie    Makaron ryżowy z tofu w diecie dla osób z nadwagą i otyłych    Makaron ryżowy z tofu w diecie dla kobiety w ciąży    Makaron ryżowy z tofu w diecie dla matki karmiącej piersią    Makaron ryżowy z tofu w jadłospisie osoby cierpiącej na nadciśnienie tętnicze.

 


 

 

Tofu - wegetariański zamiennik mięsa znajdziesz tutaj

 

Przepis na fit potrawę z tofu wkrótce

 

 

 

 

Pozostałe dietetyczne potrawy na fit posiłki

 

19 czerwca 2019
Przepis na wegetariański makaron ryżowy z tofu

Makaron ryżowy z tofu

Motywator SM       

Fit przepisy           

Poradnik              

Blog                   

Dietetyk poleca zdrowe owoce i warzywa

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia

Smak Motywacji

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia