Indywidualne diety online
Chili con carne to aromatyczne danie pochodzące z kuchni meksykańskiej, które idealnie sprawdzi się jako szybki pomysł na obiad czy kolację.
Jeżeli chcesz przygotować wegetariańską wersję tej potrawy, czyli chili sin carne - zastąp mięso mielone ugotowaną na sypko soczewicą.
Dodatkowo po przygotowaniu tej mięsnej potrawki możesz wykorzystać ją na kilka różnych sposobów – jako farsz do naleśników, tortilli czy domowej pity!
W tradycyjnej wersji, chili con carne musi być pikantne i bardzo intensywnie doprawione, a w jego skład wchodzi mielone mięso wołowe, fasola czerwona oraz konserwowa kukurydza.
Oczywiście każdy z nas ilość oraz rodzaj dodanych przypraw dopasowuje indywidualnie pod siebie i swoje kubki smakowe!
Do naszej fit wersji użyliśmy mięsa drobiowego, o mniejszej zawartości tłuszczów niż czerwone mięso, a dodatek świeżych warzyw oraz brązowego ryżu sprawi, że danie to będzie mega sycące i bogate w błonnik pokarmowy.
W naszej wersji pominęliśmy również kukurydzę, która nie jest wskazana w diecie osób chorujących na cukrzycę, dzięki czemu danie to idealnie sprawdzi się w kuchni każdego.
____________________________
(Miary domowe podane w przybliżeniu)
|
Smacznego!
Energia |
Białko |
Tłuszcze |
Węglowodany |
Błonnik |
|
|
|
|
|
615,0kcal |
43,6g |
18,6g |
69,5g |
9,8g |