Indywidualne diety online
Miód to naturalny produkt, który dzięki swojej słodyczy i prozdrowotnym właściwościom znakomicie nadaje się jako zamiennik zwykłego cukru (biała śmierć).
Właściwości miodu zależą od jego rodzaju oraz warunków, w których był on przechowywany – WAŻNE – niewłaściwie przechowywany miód ulega procesom oksydacji oraz fermentacji co może zmienić jego właściwości!!
W skład “płynnego złota„ wchodzi cała gama witamin i substancji mineralnych (w sumie około 200!!!).
Główne składniki zawarte w miodzie to przede wszystkim glukoza i fruktoza, ale także: białka, kwasy organiczne, substancje mineralne (wapń, żelazo, miedź, magnez, mangan, fosfor, cynk, sód, potas) oraz witaminy, głównie z grupy B ( B1, B2, B3, B5, B6).
Miód manuka jest to substancja pochodząca z Nowej Zelandii, powstaje z nektaru kwiatów krzewu manuka.
Swoim składem wyróżnia się na tle innych miodów zwartością substancji bakteriobójczej (metyloglikoksalu).
Na podstawie licznych badań wykazano, że ma on pozytywny wpływ między innymi na choroby układu pokarmowego – w profilaktyce i leczeniu biegunek, czy rzekomobłoniastego zapalenia jelit.
Podczas doustnego stosowania nie traci on swoich właściwości na skutek działania soków trawiennych, dzięki czemu dobrze sprawdza się w obrębie przewodu pokarmowego.
Stosowany miejscowo pomaga w walce z oparzeniami, ze względu na przyspieszenie gojenia się tkanek na skórze, ale także hamuje rozrost komórek nowotworowych.
Aplikowany na rany wpływa na gojenie się ran, a zarazem usuwanie martwych komórek.
UWAGA!
Pamiętaj o tym, że miód jest substancją alergizującą – muszą uważać szczególnie osoby uczulone na pyłki roślin czy jad pszczół.
Dodatkowo NIE WOLNO podawać miodu dzieciom do 1 roku życia.
Ze względu na nie do końca rozwiniętą florę bakteryjną oraz niską produkcję kwasów żółciowych u dzieci, może grozić wystąpieniem botulizmu dziecięcego, na skutek połknięcia występujących w miodzie zarodników clostridium botulinum.
Miód to produkt wysokokaloryczny, dlatego należy uważać na jego nadmierne spożycie. Jednak znakomicie sprawdzi się on u osób aktywnych fizycznie, ze względu na źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz dla tych, którzy w naturalny sposób chcą wspomagać i wzmacniać swój organizm.
Bibliografia: