Miód - Właściwości zdrowotne miodu

Właściwości zdrowotne miodu - czyli płynne złoto

 

Miód to naturalny produkt, który dzięki swojej słodyczy i prozdrowotnym właściwościom znakomicie nadaje się jako zamiennik zwykłego cukru (biała śmierć).

Właściwości miodu zależą od jego rodzaju oraz warunków, w których był on przechowywany – WAŻNE – niewłaściwie przechowywany miód ulega procesom oksydacji oraz fermentacji co może zmienić jego właściwości!!

 

Skład i rodzaje miodu:

W skład “płynnego złota„ wchodzi cała gama witamin i substancji mineralnych (w sumie około 200!!!).

Główne składniki zawarte w miodzie to przede wszystkim glukoza i fruktoza, ale także: białka, kwasy organiczne, substancje mineralne (wapń, żelazo, miedź, magnez, mangan, fosfor, cynk, sód, potas) oraz witaminy, głównie z grupy B ( B1, B2, B3, B5, B6).

 

W zależności od rodzaju roślin, z których pszczoły wytworzyły dany miód, wyróżnić możemy:

  • miód wielokwiatowy
  • rzepakowy
  • spadziowy
  • lipowy
  • akacjowy
  • mniszkowy
  • wrzosowy
  • gryczany
  • malinowy
  • manuka

 

Właściwości zdrowotne miodu – czyli kilka zdań o naturalnej aptece

  1. Wzmacnia układ odpornościowy – jednak warunkiem jest systematyczne spożycie! Posiada także właściwości antybakteryjne.
  2. Działa przeciwnowotworowo, a swoje właściwości zawdzięcza obecności związków fenolowych (największa ilość znajduje się w miodzie manuka oraz gryczanym). Efekty działania antynowotworowego zależą przede wszystkim od rodzaju miodu, a także rodzaju komórek nowotworowych.
  3. Wspomaga leczenie cukrzycy – według badań stosowanie miodu może wspomagać leczenie cukrzycy typu 1. Natomiast u osób zdrowych – poprawia profil lipidowy. Jako jeden ze składników miodu wyróżniono obecność choliny, która ma wpływ na regulację poziomu cholesterolu i zapobiega zaleganiu tłuszczów w naczyniach krwionośnych. Dodatkowo wspomaga gojenie się ran – co ma istotny wpływ podczas leczenia stopy cukrzycowej.
  4. Picie miodu pomaga w walce z kaszlem – w dawce 2,5 ml przed snem, wspomaga walkę z kaszlem oraz chorobami górnych dróg oddechowych.

 

Miód manuka - SUPERFOODS?

Miód manuka jest to substancja pochodząca z Nowej Zelandii, powstaje z nektaru kwiatów krzewu manuka.

Swoim składem wyróżnia się na tle innych miodów zwartością substancji bakteriobójczej (metyloglikoksalu).

Na podstawie licznych badań wykazano, że ma on pozytywny wpływ między innymi na choroby układu pokarmowego – w profilaktyce i leczeniu biegunek, czy rzekomobłoniastego zapalenia jelit.

Podczas doustnego stosowania nie traci on swoich właściwości na skutek działania soków trawiennych, dzięki czemu dobrze sprawdza się w obrębie przewodu pokarmowego.

Stosowany miejscowo pomaga w walce z oparzeniami, ze względu na przyspieszenie gojenia się tkanek na skórze, ale także hamuje rozrost komórek nowotworowych.

Aplikowany na rany wpływa na gojenie się ran, a zarazem usuwanie martwych komórek.

UWAGA!

Pamiętaj o tym, że miód jest substancją alergizującą – muszą uważać szczególnie osoby uczulone na pyłki roślin czy jad pszczół.

Dodatkowo NIE WOLNO podawać miodu dzieciom do 1 roku życia.

Ze względu na nie do końca rozwiniętą florę bakteryjną oraz niską produkcję kwasów żółciowych u dzieci, może grozić wystąpieniem botulizmu dziecięcego, na skutek połknięcia występujących w miodzie zarodników clostridium botulinum.

Miód to produkt wysokokaloryczny, dlatego należy uważać na jego nadmierne spożycie. Jednak znakomicie sprawdzi się on u osób aktywnych fizycznie, ze względu na źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz dla tych, którzy w naturalny sposób chcą wspomagać i wzmacniać swój organizm.

 

Bibliografia:

  1. Bursztynowe źródło zdrowia – zastosowanie miodu we współczesnej medycynie. Med Rodz 2018; 21(1): 64-69
  2. Mateusz, Czajkowski & Czajkowska, Katarzyna & sokolowska-wojdylo, Malgorzata & Matuszewski, Marcin & Polom, Wojciech & Nowicki, Roman. (2017). Miód Manuka i jego zastosowanie w medycynie. Farmacja współczesna. 36-41.

 

 

Właściwości zdrowotne miodu, płynnego złota
28 stycznia 2020

Motywator SM       

Fit przepisy           

Poradnik              

Blog                   

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia

Smak Motywacji

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia

Smak Motywacji

Dietetyk             

mgr  Klaudia Koczwara

793-046-240

Dietetyk@smakmotywacji.pl

Oferta planów żywieniowych

>   Dla aktywnych fizycznie

>   Dla osób z nadwagą i otyłych

>   Dla kobiet w ciąży

>   Dla matek karmiących piersią

>   Dla seniorów

>   Dla dzieci i młodzieży

>   Dla osób borykających się z chorobami

>   Dla chcących żyć zdrowo

>   Wywiad żywieniowy

>   Promocja

>   Regulamin

>   Blog dietetyczny

>   Motywator SM

>   Fit przepisy

>   Poradnik

>   Cennik

>   Kontakt z dietetykiem

Dietetyczne konsultacje online - Bez wychodzenia z domu

Tutaj także spotkasz dietetyka Smaku Motywacji

Na skróty

>   Komentarze i opinie

Dietetyczne konsultacje online

Logo poradni dietetycznej online - Łódź