Smak Motywacji

Dietetyk             

mgr  Klaudia Koczwara

793-046-240

Dietetyk@smakmotywacji.pl

>   Oferta planów żywieniowych

>   Dla aktywnych fizycznie

>   Dla osób z nadwagą i otyłych

>   Dla kobiet w ciąży

>   Dla matek karmiących piersią

>   Dla seniorów

>   Dla dzieci i młodzieży

>   Dla osób borykających się z chorobami

>   Dla chcących żyć zdrowo

>   Wywiad żywieniowy

>   Promocja

>   Regulamin

>   Blog dietetyczny

>   Motywator SM

>   Fit przepisy

>   Poradnik

>   Cennik

>   Kontakt z dietetykiem

Indywidualne diety online

>   Komentarze i opinie

Logo dietetyka online - Łódź

Bezglutenowe muffinki bananowe

 

Awaryjny lekki deser, gdy złapie Cię apetyt na słodkie!

Szybkie muffinki na kilka porcji lub jeden większy suflet bananowy bez użycia mąki i cukru!

Wystarczą dwa podstawowe składniki i ulubione dodatki – u mnie cynamon i orzechy włoskie.

Idealnie sprawdzi się jako niskokaloryczne drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

W zależności od tego na ile porcji podzielisz swój deser, jedna muffinka to zaledwie 63 kalorie!

Jeżeli wolisz bardziej sycący jednoporcjowy suflet bananowy, będzie to zdrowa, jednocześnie bogata w białko alternatywa dla słodyczy, której słodki smak zaspokoi Twój apetyt bez wyrzutów sumienia.

 

____________________________

 

Składniki:

(Miary domowe podane w przybliżeniu)

 

•  Banan

  120g

    1 x sztuka

•  Białka jaj 

     60g

    2 x sztuka

•  Orzechy włoskie

        5g

    1 x łyżeczka

•  Cynamon

          -

    1 x szczypta

 

 

Sposób przygotowania:

 

Przepis na 6 małych bezglutenowych muffinek lub jeden duży suflet

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
  2. Dojrzałego banana blendujemy lub rozgniatamy widelcem, a następnie dodajemy do ubitych białek wraz z cynamonem.
  3. Całość mieszamy i rozdzielamy do foremek lub jednej dużej kokilki.
  4. Wierzch posypujemy orzechami.
  5. Nasze bananowe muffinki pieczemy około 10 minut w temperaturze 200°.
  6. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu z piekarnika, aby muffinki zbytnio nie opadły.

 

 

Smacznego!

 

Proste i szybkie w wykonaniu muffinki bananowe

 

 

Cała potrawa zawiera:


Energia

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

Błonnik

                               

                                

                               

                               

                                

380,0kcal

49,7g

7,0g

32,9g

4,5g

 


 

Bezglutenowe muffinki bananowe można bez zastrzeżeń wykorzystać w jadłospisie:

 

  • diety dla aktywnych fizycznie

  • diety przy nadwadze

  • diety dla kobiety w ciąży

  • diety dla matki karmiącej piersią

  • diety dla osób starszych

  • diety dla dzieci i młodzieży

  • diety przy nadciśnieniu

  • diety bezglutenowej

 

Muffinki bananowe w jadłospisie dla osoby aktywnej fizycznie    Muffinki bananowe w jadłospisie dla osoby z nadwagą lub otyłej    Muffinki bananowe w jadłospisie dla kobiety w ciąży    Muffinki bananowe w jadłospisie dla matki karmiącej piersią    Muffinki bananowe w diecie dla seniorów    Muffinki bananowe w diecie dla dzieci i młodzieży    Muffinki bananowe w jadłospisie osoby cierpiącej na nadciśnienie tętnicze    Muffinki bananowe w diecie bezglutenowej


 

 

Szybkie deserowe przekąski

 

Szybka przekąska w postaci owsianki z musem truskawkowym   Szybka przekąska w postaci koktajlu espresso z czekoladą   Szybka przekąska w postaci jaglanki czekoladowej

 

 

 

 

Pozostałe dietetyczne potrawy na fit posiłki

 

18 grudnia 2021
Pyszne bezglutenowe muffinki bananowe

Muffinki bananowe

Motywator SM       

Fit przepisy           

Poradnik              

Blog                   

Dietetyk poleca zdrowe owoce i warzywa

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia

Smak Motywacji

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia