Sprawdź szczegóły i przykładowy jadłospis diety leczniczej

Dietoterapia

 

Dieta odpowiednio dobrana do występującego schorzenia ma niezastąpiony wpływ zarówno na przebieg leczenia, łagodzenie dolegliwości jak i powrót do zdrowia. Stosowanie diety dotyczy nie tylko chorób związanych z układem pokarmowym ale wszystkich układów (choroby metaboliczne, choroby nerek, wątroby, układu krwionośnego nerwowego czy kostno-stawowego). Jeżeli chcesz wspomóc efektywność swojego leczenia i zadbać o dobre samopoczucie zgłoś się do nas, oprócz dobrania odpowiednich produktów ważne są także godziny posiłków oraz interakcje z przyjmowanymi lekami. Nasze plany żywieniowe dostosowane są indywidualnie do każdego pacjenta, dzięki czemu dietoterapia jest skuteczna.

 

 

 

Leczenie za pomocą dietoterapi czyli diety leczniczej

Dietoterapia jest niezbędnym elementem w leczeniu wielu schorzeń. Jeśli Cierpisz na chorobę gdzie prawidłowa dieta pomoże w zniwelowaniu jej skutków, otrzymasz niezbędną pomoc dietetyka.

 

            Sprawdź

            ile to kosztuje

Niskie ceny jadłospisów dietetycznych

Przykładowy jednodniowy jadłospis

diety w cukrzycy

Przykładowy jednodniowy jadłospis

diety bezglutenowej

Jadłospis jedno dniowy - dieta bezglutenowa


      ŚNIADANIE 07:00     

 

JAGLANKA Z BANANEM

 

Kasza jaglana - 45 g (3.46 x Łyżka)

Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 100 g (0.4 x Szklanka)

Banan - 100 g (0.83 x Sztuka)

 

 

Czas przygotowania: 15 minut.

 

1. Ugotuj kaszę.

2. Zmiksuj wszystkie składniki razem.

 

 

K:300.6 / B:9.1 / T:3.1 / WP:57.6 / F:3.1 / WW:5.8


    II ŚNIADANIE 10:30   

 

SAŁATKA Z AWOKADO I KURCZAKIEM

 

Awokado - 30 g (0.21 x Sztuka)

Sałata - 50 g (10 x Liść)

Cebula - 40 g (0.4 x Sztuka)

Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 100 g (1 x Porcja)

Migdały w płatkach - 5 g (0.5 x Łyżka)

 

 

 

Czas przygotowania: 20 minut

 

1. Ugotuj mięso i pokrój w kostkę.

2. Porwij umytą sałatę na kawałki.

3. Posiekaj drobno cebulę.

4. Pokrój awokado w kostkę.

5. Posyp migdałami.

6. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku.

 

 K:199.4 / B:24.4 / T:8.8 / WP:4.5 / F:2.9 / WW:0.5


         OBIAD 12:30         

 

RISSOTTO Z INDYKIEM I GROSZKIEM

 

Ryż biały - 75 g (5 x Łyżka)

Groszek zielony, mrożony - 110 g (0.73 x Porcja)

Suszone pomidory - 20 g (2.86 x Sztuka)

Olej rzepakowy - 5 g (0.5 x Łyżka)

Mięso z udźca indyka, bez skóry - 150 g (1.5 x Porcja)

 

 

 

 

Czas przygotowania: 20 minut

 

1.Ryż ugotuj na wodzie, według przepisu podanego na opakowaniu.

2. Mięso z indyka pokrój w kostkę, wyłóż na rozgrzaną patelnię i podduś pod przykryciem.

3. Groszek ugotuj i dodaj do mięsa razem z pokrojonymi pomidorami.

4. Wszystkie składniki połącz ze sobą i dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

 K:600.4 / B:44.0 / T:10.8 / WP:77.6 / F:10.6 / WW:7.7


PODWIECZOREK 16:00

 

AMARANTUS Z SUSZONYMI MORELAMI

 

Miód pszczeli - 5 g (0.21 x Łyżka)

Morele, suszone - 15 g (1.88 x Sztuka)

Amarantus, ziarno - 35 g (2.33 x Łyżka)

 

 

Czas przygotowania: 10 minut

 

1. Ugotuj amarantus na wodzie.

2. Wymieszaj składniki

 

 

 

 K:199.7 / B:6.4 / T:2.8 / WP:34.0 / F:6.4 / WW:3.4


        KOLACJA 19:00      

 

MAKARON RYŻOWY Z TUŃCZYKIEM

 

Makaron ryżowy - 80 g (2 x Porcja)

Oliwa z oliwek - 5 g (0.5 x Łyżka)

Tuńczyk w wodzie - 50 g (0.29 x Opakowanie)

Cebula - 55 g (0.55 x Sztuka)

Pomidor - 70 g (0.58 x Sztuka)

Ogórek - 40 g (1 x Sztuka)

 

Czas przygotowania: 20 minut

 

1. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.

2. Warzywa pokrój w kostkę i wymieszaj wszystkie składniki.

3. Dodaj oliwę i przyprawy do smaku.

 

     

K:400.9 / B:16.7 / T:6.8 / WP:66.7 / F:3.8 / WW:6.6


Suma wartości odżywczych

 

1701.0 - K: kalorie

 100.6 - B: białko

     32.2 - T: tłuszcze

                                       240.5 - WP: węglowodany przyswajalne

    26.9 - F: błonnik

                                            23.9 - WW: wymienniki weglowodanowe


Lista zakupów

   

 

OWOCE I WARZYWA                    

 

Awokado 30 g 0.21 x Sztuka

Banan 100 g 0.83 x Sztuka

Cebula 95 g 0.95 x Sztuka

Groszek zielony, mrożony 110 g 0.73 x Porcja

Morele, suszone 15 g 1.88 x Sztuka

Ogórek 40 g 1 x Sztuka

Pomidor 70 g 0.58 x Sztuka

Sałata 50 g 10 x Liść

Suszone pomidory 20 g 2.86 x Sztuka

 

INNE                                                 

 

Miód pszczeli 5 g 0.21 x Łyżka

 

ORZECHY I ZIARNA                     

 

Migdały w płatkach 5 g 0.5 x Łyżka

 

RYBY I OWOCE MORZA              

 

Tuńczyk w wodzie 50 g 0.29 x Opakowanie

 

TŁUSZCZE                                            

 

Olej rzepakowy 5 g 0.5 x Łyżka

Oliwa z oliwek 5 g 0.5 x Łyżka

 

MIĘSO I WYROBY MIĘSNE               

 

Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 100 g 1 x Porcja

Mięso z udźca indyka, bez skóry 150 g 1.5 x Porcja

 

ZBOŻOWE                                             

 

Amarantus, ziarno 35 g 2.33 x Łyżka

Kasza jaglana 45 g 3.46 x Łyżka

Makaron ryżowy 80 g 2 x Porcja

Ryż biały 75 g 5 x Łyżka

 

NABIAŁ                                                 

 

Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu 100 g 0.4 x Szklanka

 

   
   
 
   

 

Jadłospis jedno dniowy - w chorobie cukrzycy


     ŚNIADANIE 07:00    

 

PŁATKI OWSIANE Z JABŁKIEM

 

Płatki owsiane - 20 g (2 x Łyżka)

Migdały - 15 g (1 x Łyżka)

Maślanka spożywcza, 0,5 % tłuszczu - 135 g (0.54 x Szklanka)

Cynamon - 2 g (0.4 x Łyżeczka)

Jabłko - 160 g (1.07 x Sztuka)

 

 

Czas przygotowania: 10 minut.

 

1. Wymieszaj płatki z maślanką i cynamonem.

2. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko i migdały.

 

 

 

 K:300.7 / B:10.7 / T:10.6 / WP:36.7 / F:7.6 / WW:3.7


   II ŚNIADANIE 10:30  

 

FASOLA SZPARAGOWA W POMIDORACH

 

Fasola szparagowa - 130 g (1.44 x Garść)

Cebula - 40 g (0.4 x Sztuka)

Pomidory z puszki (krojone) - 200 g (2 x Porcja)

Sól himalajska - 2 g (2 x Szczypta)

Pieprz czarny mielony - 3 g (3 x Szczypta)

Oregano (suszone) - 4 g (1.33 x Łyżeczka)

Olej rzepakowy - 5 g (0.5 x Łyżka)

 

KEFIR (1.5% TŁ.)

Kefir (1.5% tł.) - 100 g (5 x Łyżka)

 

 

Czas przygotowania: 15 minut

 

W dużym rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć na nią posiekaną cebulę oraz oregano. Podsmaż.Dorzuć fasolkę oraz pomidory (ewentualnie dolej trochę wody). Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Przypraw, przed podaniem dodaj świeże listki oregano.

 

 

 

K:201.4 / B:9.4 / T:7.6 / WP:21.2 / F:10.3 / WW:2.2


          OBIAD 12:30        

 

PIECZONA RYBA Z DIPEM KOPERKOWYM

 

Dorsz, świeży, filety bez skóry - 200 g (2 x Porcja)

Koper ogrodowy - 5 g (0.62 x Łyżka)

Ziemniaki - 420 g (6 x Sztuka)

Pomidor - 130 g (1.08 x Sztuka)

Olej rzepakowy - 5 g (0.5 x Łyżka)

Sok cytrynowy - 6 g (1 x Łyżka)

Sól himalajska - 1 g (1 x Szczypta)

Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)

Jogurt naturalny (1,5% tł.) bez laktozy - 100 g (5 x Łyżka)

 

 

Czas przygotowania: 30 minut

 

1. Rybę skrop sokiem z cytryny, olejem (połową) i dopraw. Upiecz ją najlepiej zawiniętą w folię aluminiową.

2. Ziemniaki dokładnie umyj, przypraw, skrop olejem i upiecz w mundurkach.

3. Jogurt dopraw i dodaj drobno posiekany koperek.

4. Pomidora pokrój w ćwiartki.

5. Rybę zjedz z dipem, ziemniakami i pomidorem.

 

 

 

K:600.1 / B:48.1 / T:7.9 / WP:82.2 / F:10.8 / WW:8.3


PODWIECZOREK 16:00

 

KANAPKI Z PASTĄ Z TUŃCZYKA (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

 

Chleb pełnoziarnisty z żyta - 60 g (2 x Kromka)

Koper ogrodowy - 16 g (2 x Łyżka)

Oliwa z oliwek - 5 g (0.5 x Łyżka)

Jaja kurze całe - 56 g (1 x Sztuka)

Tuńczyk w sosie własnym - 120 g (4 x Łyżka)

Pomidor - 60 g (0.5 x Sztuka)

Sól himalajska - 1 g (1 x Szczypta)

Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)

 

 

Czas przygotowania: 20 minut

 

1. Ugotuj jajko.

2. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze.

3. Dopraw do smaku.

4. Posmaruj chleb pastą..

 

 

 

 

 

 

Komentarz - Zjedz jedną z dwóch porcji   (pozostałość będzie na drugi dzień)

 

 

 

K:200.2 / B:18.7 / T:6.6 / WP:14.9 / F:3.5 / WW:1.5


           KOLACJA 19:00     

 

FRYTKI WARZYWNE

 

Marchew - 90 g (2 x Sztuka)

Burak - 100 g (1 x Sztuka)

Tymianek - 3 g (0.75 x Łyżeczka)

Olej rzepakowo-sojowy - 15 g (1.5 x Łyżka)

Seler korzeniowy - 90 g (1.5 x Plaster)

Bazylia (suszona) - 4 g (1 x Łyżeczka)

Pietruszka, korzeń - 100 g (2 x Sztuka)

Sól biała - 2 g (2 x Szczypta)

 

Czas przygotowania: 45 minut

 

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Pokrój warzywa w paski.

3. Wymieszaj tłuszcz z przyprawami i natrzyj nim warzywa.

4. Piecz ok 30 minut.

 

 

 

   

K:300.3 / B:7.9 / T:16.4 / WP:22.3 / F:16.7 / WW:2.2


Suma wartości odżywczych

 

1602.7 - K: kalorie

  94.8 - B: białko

    49.0 - T: tłuszcze

                                      177.3 - WP: węglowodany przyswajalne

    48.8 - F: błonnik

                                            17.9 - WW: wymienniki weglowodanowe


Lista zakupów

     

 

OWOCE I WARZYWA                    

 

Burak 100 g 1 x Sztuka

Cebula 40 g 0.4 x Sztuka

Fasola szparagowa 130 g 1.44 x Garść

Jabłko 160 g 1.07 x Sztuka

Koper ogrodowy 21 g 2.62 x Łyżka

Marchew 90 g 2 x Sztuka

Pietruszka, korzeń 100 g 2 x Sztuka

Pomidor 190 g 1.58 x Sztuka

Pomidory z puszki (krojone) 200 g 2 x Porcja

Seler korzeniowy 90 g 1.5 x Plaster

Ziemniaki 420 g 6 x Sztuka

 

ZBOŻOWE                                       

 

Płatki owsiane 20 g 2 x Łyżka

 

PIECZYWO                                       

 

Chleb pełnoziarnisty z żyta 60 g 2 x Kromka

 

ORZECHY I ZIARNA                     

 

Migdały 15 g 1 x Łyżka

 

RYBY I OWOCE MORZA              

 

Dorsz, świeży, filety bez skóry 200 g 2 x Porcja

Tuńczyk w sosie własnym 120 g 4 x Łyżka

 

TŁUSZCZE                                            

 

Olej rzepakowo-sojowy 15 g 1.5 x Łyżka

Olej rzepakowy 10 g 1 x Łyżka

Oliwa z oliwek 5 g 0.5 x Łyżka

 

NABIAŁ                                                 

 

Jaja kurze całe 56 g 1 x Sztuka

Jogurt naturalny (1,5% tł.) bezlaktozy100 g 5 x Łyżka

Kefir (1.5% tł.) 100 g 5 x Łyżka

Maślanka spożywcza, 0,5 %tłuszczu

 

PRZYPRAWY I ZIOŁA                        

 

Bazylia (suszona) 4 g 1 x Łyżeczka

Cynamon 2 g 0.4 x Łyżeczka

Oregano (suszone) 4 g 1.33 x Łyżeczka

Pieprz czarny mielony 5 g 5 x Szczypta

Sól biała 2 g 2 x Szczypta

Sól himalajska 4 g 4 x Szczypta

Tymianek 3 g 0.75 x Łyżeczka

 

 

NAPOJE                                                 

 

Sok cytrynowy 6 g 1 x Łyżka

 

 

 

   

Dieta lecznicza

 

Smak Motywacji

Poradnia dietetyczna

mgr. Klaudia Koczwara

793-046-240

Dietetyk@smakmotywacji.pl

Oferta planów żywieniowych

>   Dla aktywnych fizycznie

>   Dla osób z nadwagą i otyłych

>   Dla kobiet w ciąży

>   Dla matek karmiących piersią

>   Dla seniorów

>   Dla dzieci i młodzieży

>   Dla osób borykających się z chorobami

>   Dla chcących żyć zdrowo

>   Wywiad żywieniowy

>   Promocja

>   Regulamin

>   Blog dietetyczny

>   Motywator SM

>   Fit przepisy

>   Poradnik

>   Cennik

>   Kontakt z dietetykiem

Dietetyczne konsultacje online - Bez wychodzenia z domu

Tutaj także spotkasz dietetyka Smaku Motywacji

Na skróty

>   Komentarze i opinie

Dietetyczne konsultacje online

Logo poradni dietetycznej online - Łódź
Zdrowe żywienie dzięki dietetycznym jadłospisom poradni dietetycznej
Zdrowe żywienie dzięki dietetycznym jadłospisom poradni dietetycznej

Poradnia dietetyczna

Smak Motywacji