Indywidualne diety online
Soczewica to produkt z rodziny roślin strączkowych o wielu właściwościach odżywczych i prozdrowotnych!
Po pierwsze – jest ona świetnym źródłem dobrze przyswajalnego białka, które z pewnością może stanowić alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego u osób na diecie wegetariańskiej.
Dodatkowo soczewica zawiera wysoką zawartość potasu, dzięki czemu może zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu.
Jest bogata w kwas foliowy, co jest bardzo istotne w diecie kobiet w ciąży, co więcej zawiera spore ilości żelaza – sprzyjające osobą borykającym się z anemią!
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego w soczewicy sprawia, że nasz posiłek da nam uczucie sytości i wypełni nasz żołądek na kilka godzin.
Dodatkowo błonnik ten obniża poziom glukozy we krwi, co jest niesamowicie istotne u osób chorujących na cukrzycę ze względu na jej niski indeks glikemiczny (IG=35).
Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów to idealne rozwiązanie nie tylko jako dodatek do kanapek, ale również przekąska podana w formie pasty ze świeżymi słupkami warzyw.
Przygotowanie tej pasty zajmie Ci około 30 minut, a jej ilość starczy na około 10 odżywczych porcji!
____________________________
(Miary domowe podane w przybliżeniu)
|
Wartości odżywcze przygotowanych kanapek:
Kalorie: 343,0
Białka: 12,2
Tłuszcze: 5,1
Węglowodany: 63,5
Błonnik: 30,8
Smacznego!
Energia |
Białko |
Tłuszcze |
Węglowodany |
Błonnik |
|
|
|
|
|
139,0kcal |
5,4g |
2,5g |
24,9g |
25,4g |