Smak Motywacji

Dietetyk             

mgr  Klaudia Koczwara

793-046-240

Dietetyk@smakmotywacji.pl

>   Oferta planów żywieniowych

>   Dla aktywnych fizycznie

>   Dla osób z nadwagą i otyłych

>   Dla kobiet w ciąży

>   Dla matek karmiących piersią

>   Dla seniorów

>   Dla dzieci i młodzieży

>   Dla osób borykających się z chorobami

>   Dla chcących żyć zdrowo

>   Wywiad żywieniowy

>   Promocja

>   Regulamin

>   Blog dietetyczny

>   Motywator SM

>   Fit przepisy

>   Poradnik

>   Cennik

>   Kontakt z dietetykiem

Indywidualne diety online

>   Komentarze i opinie

Logo dietetyka online - Łódź
24 marca 2021
Sycąca tortilla a'la kanapka Kanapka z tortilli to danie, które podbiło internet! Jeżeli znudziła Ci
18 marca 2021
Klasyczna sałatka grecka Klasyczna sałatka grecka to jedna z najbardziej popularnych i lubianych sałatek na
05 marca 2021
Pikantny makaron tagliatelle z krewetkami i pesto Owoce morza – albo je kochasz, albo nienawidzisz!
27 lutego 2021
Koktajl espresso z mrożonym bananem i tartą czekoladą Smoothie i koktajle to moja ulubiona forma
20 lutego 2021
Pasta z ciecierzycy, czyli hummus z awokado Hummus, czyli popularna pasta z ciecierzycy, którą można
30 stycznia 2021
Jogurtowa owsianka z musem truskawkowym i kiwi Owsianka - czyli jedno z najpopularniejszych posiłków śniadaniowych,
28 stycznia 2021
Meksykańskie fit chili con carne podane z brązowym ryżem Chili con carne to aromatyczne danie
25 stycznia 2021
Kanapkowa pasta z soczewicy czerwonej i suszonych pomidorów Soczewica to produkt z rodziny roślin strączkowych
06 stycznia 2021
Szybkie i zdrowe śniadanie - owsianka z mango Jakie śniadanie najlepsze w upalne dni? Moim

Kanapkowa pasta z soczewicy czerwonej i suszonych pomidorów

 

Soczewica to produkt z rodziny roślin strączkowych o wielu właściwościach odżywczych i prozdrowotnych!

Po pierwsze – jest ona świetnym źródłem dobrze przyswajalnego białka, które z pewnością może stanowić alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego u osób na diecie wegetariańskiej.

Dodatkowo soczewica zawiera wysoką zawartość potasu, dzięki czemu może zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu.

Jest bogata w kwas foliowy, co jest bardzo istotne w diecie kobiet w ciąży, co więcej zawiera spore ilości żelaza – sprzyjające osobą borykającym się z anemią!

Wysoka zawartość błonnika pokarmowego w soczewicy sprawia, że nasz posiłek da nam uczucie sytości i wypełni nasz żołądek na kilka godzin.

Dodatkowo błonnik ten obniża poziom glukozy we krwi, co jest niesamowicie istotne u osób chorujących na cukrzycę ze względu na jej niski indeks glikemiczny (IG=35).

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów to idealne rozwiązanie nie tylko jako dodatek do kanapek, ale również przekąska podana w formie pasty ze świeżymi słupkami warzyw.

Przygotowanie tej pasty zajmie Ci około 30 minut, a jej ilość starczy na około 10 odżywczych porcji!

 

____________________________

 

Składniki:

(Miary domowe podane w przybliżeniu)

 

•  Soczewica czerwona

  200g

    17 x łyżka

•  Passata pomidorowa 

  100g

    7 x łyżka

•  Pomidory suszone

     30g

    odważyć

•  Oliwa z oliwek

     20g

    2 x łyżka

•  Czosnek

     10g

    2 x ząbek

•  Sól

        -

    szczypta

 

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą, następnie mieszamy i odlewamy mętną wodę. Czynność powtarzamy do otrzymania przejrzystej wody.
  2. Po wypłukaniu soczewicy zalewamy ją kilka centymetrów ponad jej poziom, delikatnie solimy i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut.
  3. Soczewicę pozostawiamy do wystudzenia.
  4. Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera, doprawiamy do smaku i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej pasty.
  5. Zamiast oliwy z oliwek świetnie sprawdzi się tutaj olej z suszonych pomidorów. Z kolei, zamiast passaty możemy użyć świeżych pomidorów pozbawionych skórki.
  6. Gotową pastę można przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemniczka i przechowywać w lodówce do kilku dni.

 

 

Przepis na gotowe kanapeczki z pastą z soczewicy i suszonych pomidorów

 
  • Chleb żytni - 70g
  • Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów – 45g
  • Świeże warzywa (papryka, ogórek, pomidor) – 100g

 

  1. Z przygotowanej pasty odważ porcje około 45g.
  2. Pieczywo posmaruj pastą, podaj ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.

 

Wartości odżywcze przygotowanych kanapek:

Kalorie: 343,0

Białka: 12,2

Tłuszcze: 5,1

Węglowodany: 63,5

Błonnik: 30,8

 

 

Smacznego!

 

Śniadaniowa pasta z soczewicy czerwonej na kanapki

 

 

Jedna porcja pasty (ok. 45g.) zawiera:


Energia

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

Błonnik

                               

                                

                               

                               

                                

139,0kcal

5,4g

2,5g

24,9g

25,4g

 


 

Pastę z soczewicy czerwonej można bez zastrzeżeń wykorzystać w jadłospisie:

 

  • diety dla aktywnych fizycznie
  • diety w nadwadze
  • diety dla kobiety w ciąży
  • diety dla matki karmiącej piersią
  • diety dla osób starszych
  • diety dla dzieci i młodzieży
  • diety przy cukrzycy
  • diety przy nadciśnieniu

 

Pasta z soczewicy w diecie osoby aktywnej fizycznie    Pasta z soczewicy w diecie dla otyłych    Pasta z soczewicy w diecie dla kobiety w ciąży    Pasta z soczewicy w diecie dla matki karmiącej piersią    Pasta z soczewicy w diecie dla seniorów    Pasta z soczewicy w diecie dla dzieci i młodzieży    Pasta z soczewicy w diecie dla cukrzyków    Pasta z soczewicy w jadłospisie osoby chorej na nadciśnienie tętnicze

 


 

 

Fit przepisy kanapkowe

 

Przepis na kanapkową pastę z awokado    Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową    Przepis na śniadaniowy chlebek bananowy

 

 

 

 

Pozostałe dietetyczne potrawy na fit posiłki

 

25 stycznia 2021
Kanapkowa pasta z soczewicy i suszonych pomidorów

Pasta z soczewicy czerwonej

Motywator SM       

Fit przepisy           

Poradnik              

Blog                   

Dietetyk poleca zdrowe owoce i warzywa

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia

Smak Motywacji

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia