Indywidualne diety online
Łosoś należy do tłustych ryb morskich, oznacza to, że jest on rybą kaloryczną.
Nie oznacza to, że w swojej diecie powinniśmy z niego zrezygnować, ponieważ kryje on w swoim składzie liczne wartości odżywcze!
Warto zwrócić uwagę na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które działają na nasz organizm przeciwzapalnie, obniżają poziom złego cholesterolu, więc pozytywnie wpływają na nasze serce !
Nie można zapomnieć także o wysokiej zawartości, wspomagającej odporność witaminy D, biorącej udział w produkcji czerwonych krwinek, witaminy B12, selenu czy magnezu.
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia powinny one ograniczać spożycie wszystkich ryb do około 300g tygodniowo.
Nie należy z nich rezygnować ze względu na wartości odżywcze i kwasy omega-3 cenne dla rozwoju płodu.
Należy wybierać ryby jak najmniej zanieczyszczone związkami rtęci, a do takich właśnie zalicza się Łosoś Norweski oraz Atlantycki.
Należy jednak pamiętać o tym, że kobiety w ciąży mogą spożywać zarówno mięso, jak i ryby, dopiero po uprzedniej obróbce termicznej!
____________________________
(Miary domowe podane w przybliżeniu)
|
Smacznego!
Energia |
Białko |
Tłuszcze |
Węglowodany |
Błonnik |
|
|
|
|
|
603,8kcal |
28,4g |
31,6g |
46,3g |
9,8g |
diety dla aktywnych fizycznie
diety w nadwadze
diety dla kobiety w ciąży
diety dla matki karmiącej piersią
diety dla dzieci i młodzieży
diety w cukrzycy
diety przy nadciśnieniu