Smak Motywacji

Dietetyk             

mgr  Klaudia Koczwara

793-046-240

Dietetyk@smakmotywacji.pl

>   Oferta planów żywieniowych

>   Dla aktywnych fizycznie

>   Dla osób z nadwagą i otyłych

>   Dla kobiet w ciąży

>   Dla matek karmiących piersią

>   Dla seniorów

>   Dla dzieci i młodzieży

>   Dla osób borykających się z chorobami

>   Dla chcących żyć zdrowo

>   Wywiad żywieniowy

>   Promocja

>   Regulamin

>   Blog dietetyczny

>   Motywator SM

>   Fit przepisy

>   Poradnik

>   Cennik

>   Kontakt z dietetykiem

Indywidualne diety online

>   Komentarze i opinie

Logo dietetyka online - Łódź

Tarta jabłkowa na gotowym cieście francuskim

 

Jest to dobra alternatywa dla osób, które nie mają czasu lub nie potrafią przygotować spodu do ciasta samodzielnie, choć oczywiście takie rozwiązanie byłoby dla nas najlepsze.

Przygotowując potrawy własnoręcznie od postaw - znasz ich skład i możesz mieć znaczny  wpływ na jakość Twojego dania.

W tym wypadku proponuję wam opcję dla leniwych - Ja wybrałam gotowe ciasto francuskie w wersji light.

Ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu w swoim składzie, ciasto light zawiera mniej kalorii w przeliczeniu na 100g niż w wersji tradycyjnej.

Ta niskokaloryczna szarlotka z całą pewnością zaspokoi apetyt na słodkie, a do tego jest idealna na letni piknik.

Jedna porcja bez dodatków to tylko około 100 kcal!.

 

____________________________

 

Składniki:

(Miary domowe podane w przybliżeniu)

 

Jabłka

   400g

    2 x duże

Ciasto francuskie light 

   275g

    1 x sztuka

Jajo kurze

     60g

    1 x sztuka

Cynamon mielony

     10g

    5 x łyżeczka

Słodzik

     10g

    odważyć

 

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w cząstki.
  2. Tak przygotowane jabłka włóż do rondla z odrobiną wody i wymieszaj z cynamonem.
  3. Teraz duś na małym ogniu, aż do momentu zmięknięcia jabłek.
  4. Dodaj słodzik i  zostaw do przestudzenia.
  5. Foremkę do tarty wyłóż ciastem francuskim (pamiętaj by zostawić kilka pasków ciasta do położenia na wierzch)
  6. Na ciasto wyłóż uprażone wcześniej jabłka, a na nich pozostawione paski ciasta (ułóż w dowolny sposób)
  7. Wierzch szarlotki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  8. Nagrzej piekarnik do 200° i w takiej temperaturze piecz ciasto ok. 30-40 minut do widocznego zarumienienia.

 

Wskazówka: gotową szarlotkę możesz posypać cukrem pudrem (pamiętaj jednak, że to dodatkowe 40kcal/10g cukru pudru) / wiórkami kokosowymi (+68kcal/10g wiórek) lub np. orzechami włoskimi (+ 65kcal/10g orzechów)

 

Smacznego!

 

Szarlotka - Tarta jabłkowa na cieście francuskim light

 

Kawałek pysznej, dietetycznej szarlotki na cieście francuskim

 

 

Jedna porcja (ok. 1/12 całej potrawy) zawiera:


Energia

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

Błonnik

                               

                                

                               

                               

                                

103,7kcal

2,2g

4,2g

15,1g

1,2g

 


 

Tarta jabłkowa może być bez zastrzeżeń wykorzystana w jadłospisie:

 

  • diety dla aktywnych fizycznie

  • diety w nadwadze

  • diety dla kobiety w ciąży

  • diety dla matki karmiącej piersią

  • diety dla dzieci i młodzieży

 

Tarta jabłkowa w diecie osoby aktywnej fizycznie    Tarta jabłkowa w diecie dla osób z nadwagą lub otyłych    Tarta jabłkowa w diecie dla kobiety w ciąży    Tarta jabłkowa w diecie dla matki karmiącej piersią    Tarta jabłkowa w diecie dla dzieci i młodzieży

 


 

 

Fit słodycze

 

Przepis na fit smakołyk z kaszy jaglanej    Przepis na dietetyczne babeczki sernikowe    Przepis na skyrnik kokosowy na zimno

 

 

 

 

Pozostałe dietetyczne potrawy na fit posiłki

 

22 maja 2019
Tarta jabłkowa na cieście francuskim

Tarta jabłkowa

Motywator SM       

Fit przepisy           

Poradnik              

Blog                   

Dietetyk poleca zdrowe owoce i warzywa

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia

Smak Motywacji

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia