Smak Motywacji

Dietetyk             

mgr  Klaudia Koczwara

793-046-240

Dietetyk@smakmotywacji.pl

>   Oferta planów żywieniowych

>   Dla aktywnych fizycznie

>   Dla osób z nadwagą i otyłych

>   Dla kobiet w ciąży

>   Dla matek karmiących piersią

>   Dla seniorów

>   Dla dzieci i młodzieży

>   Dla osób borykających się z chorobami

>   Dla chcących żyć zdrowo

>   Wywiad żywieniowy

>   Promocja

>   Regulamin

>   Blog dietetyczny

>   Motywator SM

>   Fit przepisy

>   Poradnik

>   Cennik

>   Kontakt z dietetykiem

Indywidualne diety online

>   Komentarze i opinie

Logo dietetyka online - Łódź

Bez jaj też się da!

 

Dla kogo jest dieta bez jajek?

Restrykcyjną dietę bez jaj muszą stosować przede wszystkim alergicy uczuleni na białka jaja oraz osoby na diecie wegańskiej.  Większość z nas nie wyobraża sobie jak przyrządzić ciasto, naleśniki czy omlet bez dodatku jajka. Dlaczego?  Jajko pełni rolę składnika wiążącego potrawy ale także nadaje im walory smakowe i odpowiednią teksturę. Więc jak zastąpić ten tak ważny składnik wszystkich wypieków?

 

Czym zastąpić jaja?

Wiedza na temat tego jakie składniki mogą pełnić w potrawie funkcję jaja przyda się nie tylko alergikom i weganom ale także wszystkim zapominalskim, którzy akurat nie mają w swojej lodówce potrzebnych do danej potrawy jaj. Warto więc znać kilka sztuczek, które potwierdzą, że bez jaj też się da!

 

Zamienniki jajka w potrawach

 

Mały banan:

Rozgnieć widelcem lub umieść w blenderze jednego małego banana – tworząc puree. Mus ten zastąpi w wypiekach jedno jajko, a zarazem nada potrawie przyjemny słodki smak.

 

Dynia:

Użyj dyni! Miąższ z dyni umieść w blenderze i zmiksuj tak aby otrzymać ¼ szklanki puree – dobrze sprawdzi się w wypiekach, a dodatkowo nada potrawie wilgoci.

 

Awokado:

Awokado również może zastąpi jajo. Wystarczy przygotować ¼ szklanki zblendowanego na mus awokado i dodać na przykład do omleta – dzięki temu uzyskamy potrawę o specyficznym posmaku, odpowiedniej teksturze,  a także wzbogacimy danie w odżywcze substancje (aby przeczytać więcej o właściwościach awokado przejdź do artykułu) Awokado świetnie zastąpi także jajo na kanapce.

 

Mąka:

Dodaj do potrawy 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej i 3 łyżki wody – rozrób całość ze sobą i użyj jako dodatek do wypieków lub jako panierkę.

 

Siemię lniane/nasiona chia:

1 łyżkę siemienia lnianego zalej 3 łyżkami wody i odstaw na 10 minut aż nasiona napęcznieją i podwoją swoją objętość, zamiast siemenia równie dobrze sprawdzi się również 1 łyżka nasion chia zalanych 3 łyżkami wody. Kleista zawiesina świetnie sprawdzi się jako zamiennik jaja i zwiąże konsystencje naszej potrawy.

 

 

Zobacz czego użyć w potrawach zamiast jajka - zamiennik jajka

 

 

31 marca 2019
Zobacz czym zastąpić jajko w potrawie

Zamiennik jajka w diecie

Motywator SM       

Fit przepisy           

Poradnik              

Blog                   

Dietetyk poleca zdrowe owoce i warzywa

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia

Smak Motywacji

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia