Indywidualne diety online
Restrykcyjną dietę bez jaj muszą stosować przede wszystkim alergicy uczuleni na białka jaja oraz osoby na diecie wegańskiej. Większość z nas nie wyobraża sobie jak przyrządzić ciasto, naleśniki czy omlet bez dodatku jajka. Dlaczego? Jajko pełni rolę składnika wiążącego potrawy ale także nadaje im walory smakowe i odpowiednią teksturę. Więc jak zastąpić ten tak ważny składnik wszystkich wypieków?
Wiedza na temat tego jakie składniki mogą pełnić w potrawie funkcję jaja przyda się nie tylko alergikom i weganom ale także wszystkim zapominalskim, którzy akurat nie mają w swojej lodówce potrzebnych do danej potrawy jaj. Warto więc znać kilka sztuczek, które potwierdzą, że bez jaj też się da!
Rozgnieć widelcem lub umieść w blenderze jednego małego banana – tworząc puree. Mus ten zastąpi w wypiekach jedno jajko, a zarazem nada potrawie przyjemny słodki smak.
Użyj dyni! Miąższ z dyni umieść w blenderze i zmiksuj tak aby otrzymać ¼ szklanki puree – dobrze sprawdzi się w wypiekach, a dodatkowo nada potrawie wilgoci.
Awokado również może zastąpi jajo. Wystarczy przygotować ¼ szklanki zblendowanego na mus awokado i dodać na przykład do omleta – dzięki temu uzyskamy potrawę o specyficznym posmaku, odpowiedniej teksturze, a także wzbogacimy danie w odżywcze substancje (aby przeczytać więcej o właściwościach awokado przejdź do artykułu) Awokado świetnie zastąpi także jajo na kanapce.
Dodaj do potrawy 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej i 3 łyżki wody – rozrób całość ze sobą i użyj jako dodatek do wypieków lub jako panierkę.
1 łyżkę siemienia lnianego zalej 3 łyżkami wody i odstaw na 10 minut aż nasiona napęcznieją i podwoją swoją objętość, zamiast siemenia równie dobrze sprawdzi się również 1 łyżka nasion chia zalanych 3 łyżkami wody. Kleista zawiesina świetnie sprawdzi się jako zamiennik jaja i zwiąże konsystencje naszej potrawy.