Smak Motywacji

Dietetyk             

mgr  Klaudia Koczwara

793-046-240

Dietetyk@smakmotywacji.pl

>   Oferta planów żywieniowych

>   Dla aktywnych fizycznie

>   Dla osób z nadwagą i otyłych

>   Dla kobiet w ciąży

>   Dla matek karmiących piersią

>   Dla seniorów

>   Dla dzieci i młodzieży

>   Dla osób borykających się z chorobami

>   Dla chcących żyć zdrowo

>   Wywiad żywieniowy

>   Promocja

>   Regulamin

>   Blog dietetyczny

>   Motywator SM

>   Fit przepisy

>   Poradnik

>   Cennik

>   Kontakt z dietetykiem

Indywidualne diety online

>   Komentarze i opinie

Logo dietetyka online - Łódź
27 lutego 2021
Koktajl espresso z mrożonym bananem i tartą czekoladą Smoothie i koktajle to moja ulubiona forma

Szybka zapiekanka makaronowa ze szpinakiem prosto z patelni

 

Kocham zapiekanki pod każdą postacią, jednak do ich częstego przygotowywania zniechęca mnie fakt, że zazwyczaj należy je upiec w piekarniku.

Tym bardziej, jeżeli chcemy przygotować zapiekankę jednoporcjową – zwyczajnie nie opłaca się włączać piekarnika.

Tym razem będzie inaczej!

Szybka makaronowa zapiekanka z patelni to danie, w którym się zakochasz.

Dlaczego ten przepis jest idealny na każdy posiłek?

Nie trzeba tłumaczyć – szybko, smacznie, a zarazem ciekawie.

Nie zdążyłam się obejrzeć, a danie zniknęło mi z patelni!

Jestem pewna, że tę zapiekankę pokochają nie tylko dorośli, ale i dzieci.

Przygotuj ten zdrowy posiłek dla swojego dziecka – przemycisz w ten sposób białko pochodzące z mięsa, zdrowe złożone węglowodany, ale i wartościowy produkt, jakim jest szpinak.

 

____________________________

 

Składniki:

(Miary domowe podane w przybliżeniu)

 

•  Mięso drobiowe mielone

  80g

  odważyć

•  Jajo kurze

  56g

  1 x sztuka

•  Makaron penne pełnoz.

  50g

  0,75 x szklanka

•  Szpinak świeży

  50g

  2 x garść

•  Cebula

  30g

  0,25 x sztuka

•  Ser typu "feta"

  20g

  odważyć

•  Masło extra

     5g

  0,5 x łyżeczka

•  Czosnek mielony

       -

  szczypta

•  Pieprz czarny miel.

       -

  szczypta

•  Sól

       -

  szczypta

 

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Makaron pełnoziarnisty penne ugotuj al dente.
  2. Szpinak podsmaż przez kilka sekund na rozgrzanej patelni z dodatkiem pieprzu, soli i czosnku.
  3. Osobno podsmaż cebulę i mięso z dodatkiem przypraw do smaku.
  4. Mięso wymieszaj z przygotowanym wcześniej szpinakiem, serem feta i makaronem – podsmaż jeszcze przez około minutę.
  5. Zalej całość roztrzepanym jajkiem i pozostaw na małym ogniu pod przykryciem, aż do ścięcia się.

 

 

Smacznego!

 

Dietetyczna zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

 

 

Cała potrawa zawiera:


Energia

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

Błonnik

                               

                                

                               

                               

                                

557,0kcal

34,0g

29,7g

41,8g

7,0g

 


 

 

Inne zapiekane - zasmażane fit potrawy

 

Przepis na zapiekaną cukinię i bakłażan z farszem    Przepis na ryż z warzywami zasmażany na patelni    Przepis na kotlety wegetariańskie z warzyw

 

 


 

 

Pozostałe dietetyczne potrawy na fit posiłki

 

18 maja 2020
Zapiekany makaron ze szpinakiem na fit posiłek

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

Motywator SM       

Fit przepisy           

Poradnik              

Blog                   

Dietetyk poleca zdrowe owoce i warzywa

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia

Smak Motywacji

Dietetyk - Trener zdrowego żywienia